fbpx

Kopóval a vadnyomon

0

Szerkesztőségünk meghívást kapott a VENATOR  – A vadászó erdélyi kopókért Alapítvány és a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub szervezésében megvalósult társas nagyvadvadászatra és annak kísérőprogramjaira, melyek célja az erdélyi kopós vadászat bemutatása volt a résztvevőknek, illetve az erdélyi kopó, mint őshonos magyar kutyafajta múltjának, jelenének és jövőjének ismertetése.

A szervezőknek nem titkolt célja, hogy a erdélyi kopós vadászat – akárcsak az agarászat – megfelelő jogi kereteket kapjon és egyre népszerűbb, ismertebb legyen.

A január 13-14. között megtartott esemény első napján a szervezők bemutatták nekünk a nemzeti ebek történetét, állományának helyzetét, illetve abba is betekintést nyertünk, hogy ők hogyan képzelik el e kutyafajta szélesebb körű alkalmazásának lehetőségeit.

A másnapi vadászatnak a szalaszendi Bélusvölgye Vadásztársaság biztosított területet, és a saját szemünkkel is láthattuk, hogy hogyan dolgozik az erdélyi kopó a gyakorlatban.

A hétvége során megbizonyosodhattunk róla, hogy az erdélyi kopó nemcsak hogy megállja a helyét vadászkutyaként a 21. századi körülmények között, de érdemes lehet új lehetőségek után is kutatni az alkalmazását illetően.

A vadászatról, a kísérőprogramokról és az erdélyi kopóról szóló bővebb beszámolónk a Magyar VADÁSZLAP 2023. márciusi számában jelenik meg.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*