fbpx

Több réteggel a hideg ellen: így öltözz fel a téli túrákra

0

A téli természetjárás során a réteges öltözködés kiemelt figyelmet igényel a didergés, illetve a verejtékezés megelőzése érdekében. Ennek érdekében az outdoor tevékenységnek, illetve az időjárásnak megfelelően kell kombinálni az alsó-, közép- és külső rétegeket. A hidegben tett túrák svéd szakértője, a Fjällräven által összegyűjtött tanácsok ebben nyújtanak segítséget.

A csontig hatoló hideg ellen az egyik leghatásosabb védekezés a réteges öltözködés, ám ahhoz, hogy kellemesen teljenek a téli túrák, nem elég véletlenszerűen egymásra húzni különböző ruhadarabokat.  A rétegezés aranyszabálya, hogy a viselet mindig az aktuális aktivitásokhoz alakítható legyen.

Kezdjük az alapokkal

A természetjáráshoz legalább három réteget érdemes felhúzni: egy aláöltözetet, egy középréteget és egy külső réteget. Az aláöltözet célja, hogy elvezesse a nedvességet a testről, és szárazon tartson akár változó időjárási körülmények között is. Ez a réteg állhat rövidujjú és hosszúujjú pólókból, testhez simuló nadrágokból, valamint praktikus, vékony anyagú, esetenként félig cipzáras pulóverekből. A legmegfelelőbb anyag aláöltözetként a gyapjú, ugyanis ez kiválóan elvezeti a nedvességet, akár nyirkos körülmények között is melegen tart, valamint nincs kellemetlen illata hosszabb túrák után sem. Az anyag kiválasztása mellett fontos, hogy az aláöltözet megfelelő méretű legyen, ne csúszkáljon vagy lötyögjön, máskülönben nem alkalmas a megfelelő hőérzet biztosítására és a nedvesség elvezetésére.

Arany középút

A középréteg ideális esetben az aláöltözetből származó nedvességet vezeti el, miközben megfelelő szigetelést nyújt viselője számára. A vastagabb gyapjúpulóverek vagy könnyű pehelykabátok, mellények vagy kötött darabok mellett a középréteghez sorolhatók a tartós, funkcionális nadrágok is, amelyek gondoskodnak a hőszigetelésről. A középső réteg között a legkülönfélébb technikák és anyagvastagságok is megtalálhatók, így segítségükkel a hegymászótól a hétvégi kirándulóig bárki a saját igényeinek megfelelő ruhatárat alakíthat ki.

A legfelsőbb szinteken

A külső réteg legfőbb feladata, hogy ellenálljon a csapadéknak, nedvességnek, valamint úgy tartsa távol a hűvös szelet, hogy közben nem engedi ki a meleget. A külső réteget más néven héjnak is nevezik, ide tartoznak a funkcionális héjruházatok, membránokkal vagy wax-szal kezelt darabok, amelyek megvédik viselőjüket az időjárás viszontagságaitól. Egy jól megtervezett külső réteg esetén megfigyelhetőbb a legtechnikásabb megoldások, így a különböző cipzárakkal változtatható a szellőzés, a nedvességkezelés vagy akár a hőszigetelés mértéke is. Ez különösen fontos változó aktivitású programok esetén, amikor az izzasztó, megterhelőbb gyaloglást egyenletes tempójú séta vagy pihenés váltja, amelyhez a ruházatnak is alkalmazkodnia kell.

Kiegészítő védelem

Természetesen a legnagyobb hidegben nem lehet útnak indulni sapka, sál, kesztyű és megfelelő vastagságú zokni nélkül. Ezek a darabok is a réteges öltözködés részét képezik, és meglepően sokat tudnak javítani a túrázók kényelmén. Sapka esetén érdemes egy vékonyabb, kicsire csomagolható, valamint egy vastag, fülvédővel ellátott darabbal is készülni, és cserélgetni a fejfedőket a különböző időjárási körülmények között. A kesztyűk között is találni vékonyabb, meleg béléskesztyűt, valamint egy külső rétegként alkalmazható munkakesztyűt: ezek rétegezése garantálja a megfelelő meleget a kezeknek. Sokan megfeledkeznek a zokniról, pedig nincs is rosszabb egy átázott, nyirkos lábbelinél. Zokniból gyapjú vagy szintetikus gyapjúkeverékből készült darabot érdemes választani, a gyakorlottak pedig több pár váltózoknival érkeznek a túrára, és napközben folyamatosan cserélgetik a kiegészítőt az ideális nedvességszabályozás érdekében.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*