fbpx

Valahol már tisztázták a vizes élőhely új definícióját

0

Ahogy mi is beszámoltunk róla, 2023 február 15-től új Európai Uniós jogszabály lépett életbe, mely felülírva a magyar jogalkotó rendelkezéseit, új, szigorúbb szabályozást ír elő a vizes élőhelyeken történő ólomsöréthasználatra.

Az új rendelkezés ezzel együtt új meghatározást ad arra vonatkozóan, mi számít vizes élőhelynek. Eszerint „vizes élőhely: természetes vagy mesterséges, állandó vagy ideiglenes mocsár, láp, tőzegláp vagy vízterület, melynek vize álló vagy folyó, édes, félsós vagy sós, beleértve az apálykor hat métert meg nem haladó mélységű tengervízterületeket;”

Ez eredetileg elég tág fogalom, így a szigorú értelmezés szerint egy nagyobb esőzés utáni pocsolya is vizes élőhelynek számítható, melynek közelében tilos ólomsörétet birtokolni…

Erre a problémára nyújtott viszonylag gyors megoldást Bajorországban Thorsten Glauber, helyi illetékes miniszter. A Bajor Vadászszövetség (BJV) közleményében konkretizálta, miszerint vizes élőhelynek csak a ,,funkcionálisan” élőhely nyújtására alkalmas vizek tekintendők.

Így tulajdonképpen csak a mesterséges és természetes álló- és folyóvizek, az időszakosan évről évre víz alá kerülő árterek és völgyek, valamint mindezek 100 méteres körzete tartozik a vizes élőhelyek kategóriájába – írja a DJZ.

Valószínűleg valami hasonló várható majd hazánkban is.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*