fbpx

Példaértékű támogatás a gidamentéshez

0

A mezőgazdasági területek kaszálásai idején nem egy elfektetett gida esik áldozatul a gépeknek. Ezt megakadályozandó, a német Agrárminisztérium (BMEL) idén is támogatást nyújt a vadászatra jogosultaknak drónok beszerzésére, melyek hatékonnyá tehetik a gidamentést a kaszálókon – olvasható a Wild und Hund honlapján.

A vásárolt eszközöknek rendelkeznie kell egy élő képközvetítésre alkalmas kamerával és minimum 20 percnyi, egy huzamban repülésre képes üzemidővel. A BMEL kiírása szerint egy-egy, a jogosultak által vásárolt drón maximum 4000 euróba kerülhet, és a minisztérium a befektetés költségeinek 60%-át állja.

A BMEL jogosultanként maximum négy drón vásárlására nyújt lehetőséget ilyen formában a 2021-től 2023-ig tartó pályázati időszakban. A pályázatok finanszírozására összesen kétmillió eurót különítettek el.

A drónos gidamentésről korábban a Magyar VADÁSZLAP hasábjain is írtunk, mely rendkívül hatékony, gyors, és nem zavarja a terület nyugalmát sem. Egyetlen hátrányát magunk is abban láttuk, hogy egy ilyen befektetés rendkívül nagy egyszeri költséggel jár a vadászatra jogosultaknak. Viszont a vadállomány védelme közös kötelesség, így a német Agrárminisztérium példája követendő lehet bármely ország felelős szervezete számára.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*