fbpx

Bizonytalan az olasz futót megölő medve jövője

0

Ahogy sok hírportál beszámolt róla, medve ölt meg egy futót Észak-Olaszországban a 2023. április 5-ről 6-ra virradó éjszakán. A ,,JJ4″ kódjelű medvét a hatóságok elfogták egy csőcsapdával e hét kedd éjszaka, jelenleg pedig a trento-i Casteller alpesi állatállomány helyreállító központban tartják fogva.

A medve által megtámadott és megölt futó testére április 6. hajnalban találtak rá, melyen egyértelműen látszottak a támadás jelei. A későbbi DNS-vizsgálatok és a boncolás bizonyította, hogy a “tettes” a JJ4 kódnevű barna medve volt. Az állat már korábban is támadott emberre, 2020-ban például egy apára és fiára, mely után nyomkövetőt kapott.

Bár a támadások után mihamarabbi ártalmatlanítását sürgették, a lelövési engedélyt visszavonta a regionális bíróság. Végül a “vadászat” a nagyragadozóra a kedd éjszakai csapdába ejtéssel ért véget.

Azt viszont egyelőre nem tudják, mi lesz a medve sorsa, mivel az állatvédelmi szervezetek erősen lobbiznak az elaltatása ellen. A Deutsche Jagdzeitung beszámolója szerint az üggyel kapcsolatban május közepére terveznek egy meghallgatást, ami befolyásolhatja a nagyragadozó jövőjét.

A józan ésszel gondolkodó ember felteszi a kérdést, mi a jobb megoldás? A mihamarabbi elaltatás, az állat ,,életfogytiglani” fogságban tartása, ami ellen maguk az állatvédők sok egyéb esetben lobbiztak és teszik ma is, vagy az, ha szabadon engedik a medvét, megkockáztatva egy későbbi tragédiát? Bár a válasz egyértelműnek tűnik, a döntés várat magára…

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*