fbpx

Láthatáron a kiskorú puskaforgatók

1

A tegnapi napon figyelt fel a Vadász Blog a HVG cikkére, miszerint az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának ülésén fetette fel a kiskorúak vadászatának engedélyezésére irányuló javaslatát.

A parlamentben a jövő héten szavaznak róla, hogy a 16 és 18 év közötti fiatalok egy legalább öt éve érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyver-tartási engedéllyel rendelkező felnőtt felügyeletével és kíséretével vadászhassanak. A kiskorú kísérője sörétes, vagy legfeljebb .22 kaliberű kisgolyós fegyvert engedhet át a vadászaton, de a fiatal ezen kívül vadászhat majd íjjal, ragadozómadárral, vagy agárral is.

A rendőrség a 18 év alattiak esetében is megvizsgálja majd a felkészültségüket, és azt, hogy nincs-e valamilyen jogi kizáró ok, viszont a sportlőfegyver tartására feljogosított kiskorúak esetében a feltételek fennállását külön hatósági vizsgálat nélkül is igazoltnak kell tekinteni.

Az indoklás – megszokottan – hangzatos szövege szerint a vadászat ,,nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható jelentőségéhez mérten elérkezett az idő a vadászat lehetőségének tizenhatodik életévüket betöltött kiskorúak előtt történő megnyitásához”. „Az egyre inkább elöregedő és ennek következtében az utánpótlás tekintetében jelentős problémákkal küzdő vadásztársadalom többsége is támogatja, hogy az állami vadászvizsga sikeres letétele után, felnőtt felügyelete mellett már a nagykorúság elérése előtt legyen lehetőség a vadászat gyakorlására.”

A javaslatot két különböző salátatörvénybe, „a hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról” szóló és az „egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról” szóló tervezetbe illesztik bele.

Egyes parlamenti képviselők tiltakoztak a javaslat ellen, mondván, felelőtlen dolog kiskorúak kezébe fegyvert adni. Ezzel szemben a Vadász Blog álláspontja szerint igenis üdvözlendő e javaslat, amivel így jónéhány ember évtizedes munkája ér célt.

Megosztás

A szerzőről

1 hozzászólás

Reagálj

*