fbpx

Idén is feladták a leckét az ország vadőreinek – GALÉRIA

0

Ezévben a Mecsekben található Kövestető adott otthont a Hivatásos Vadászok Országos szakmai versenyének. A résztvevők idén is a vármegyei válogatókból továbbjutott szakemberek voltak. A korábbi évekhez képest annyi változás volt, hogy a tavalyi dobogósok nem jutottak alanyi jogon az országos versenybe, így 18 versenyző – lévén, Komárom-Esztergom nem képviseltette magát – mérte össze felkészültségét a festői környezetben.

Az első nap az elméleti feladatoké volt, először egy száz kérdéses tesztte. Szerepelt még kutyafajta-ismeret, és néhány kürtszignált is fel kellett ismerni, köztük a szalonka és az aranysakál terítékszignálját. Emellett volt állatsziluett-felismerés, videóelemzés és a vedbetegségek ismeretéből is számot kellett adni.

Az időjárás kegyes volt, ugyanis az első nap borultsága és esőzése a második, gyakorlati feladatok napjára nyom nélkül eltűnt. A versenyzők így kellemes napsütésben vehették vállukra a puskát, nyakukba a keresőtávcsövet, és vághattak neki a tizenöt állomásos pályának.

A feladatok nem voltak egyszerűek, legjobban a gombafajok ismerete szórta meg a mezőnyt, ugyanis a képen látott gombák pontos nevét fogadták csak el megoldásként. A pontos fajmeghatározás nem csak itt, hanem a cserje- és fafajok felismerésénél is szükséges volt, figyelmetlenséggel itt is könnyen hullajthattak pontokat a versenyzők.

Két szituációs feladatban is helyt kellett állni, először a rendészeti feladatok ellátását kellett bemutatni, ahol a gyanús zöld autóban egy számszeríjat és egy csőre töltött golyóspuskát is találhattak a versenyzők az átvizsgálás során. Emellett be kellett mutatni a vendégkísérést is, először egy rövid cserkeléssel, majd egy magasles elfoglalásával. Ezek végeztével utolsóként pedig szakszerű terítéket is kellett készíteni a feladat teljesítéséhez.

A lőtudást egyaránt kellett bizonyítani sörétes és golyós lőfegyverrel. A sörétlövészet azonban nem mindenkinek volt egyszerű, mivel a lövés előtt meg kellett állapítani a korong színét (a fekete korong a védett fajt szimbolizálta), és akinek reggel szemébe sütött a nap, bizony nem volt egyszerű dolga e téren.

A golyós lövészetet – rendkívül ötletes módon – a trófeabírálattal egybekötve tartották. A versenyzőknek a négy állomáson kellett trófeákat bírálni keresőtávcsővel, és előre meghatározott nagyságú agancsárokat kellett ,,behozni”, úgy, hogy az azokat jelképező korongokra tehettek lövést.

A legjobban a lőjelek felismerése ment, ahol senki sem vesztett pontot. Volt még ezen kívül termesztettnövény-felismerés, fegyverekkel és lőszertöltéssel kapcsolatos alkatrészek ismerete, hívósípok meghatározása, csapdaismeret és állatfajfelismerés preparátum alapján. Legutóbbinak az albínó szarka adta a legnagyobb nehézségét.A két nap eredményeit összevetve végül Karnis Balázs végzett az élen Baranyából, őt követte Hinkó Miklós Pest vármegyéből, harmadik helyen pedig a Heves vármegyei Tomecz Nándor végzett.

Galéria

A rendészeti intézkedésnek nem szegült ellen az alany…

Olykor a pálya terepe is kihívások elé állít…

A szintkülönbségek leküzdése után páratlanok voltak a kilátásaink…


Eredmények

1. Karnis Balázs, Baranya vármegye

2. Hinkó Miklós, Pest vármegye

3. Tomecz Nándor, Heves vármegye

4. Róka Bence, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

5. Polyák Béla Tamás, Bács-Kiskun vármegye

6. Lukács Ferenc, Hajdú-Bihar vármegye

7. Sándor Norbert, Nógrád vármegye

8. Házi Gergely, Fejér vármegye

9. Nagy Gergely, Győr-Moson-Sopron vármegye

10. Jakabfi Ferenc, Zala vármegye

11. Viserálek Martin, Vas vármegye

12. Kasper Áron, Csongrád-Csanád vármegye

13. (pontegyenlőséggel) Lóki György, Somogy vármegye

13. (pontegyenlőséggel) Gál István, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

15. Tömöry Zoltán, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

16. Illés Attila, Tolna vármegye

17. Hüll László, Veszprém vármegye

18. Bagdi Tamás, Békés vármegye

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*