fbpx

Mától változnak az öröklött vadászfegyverek vizsgáztatási előírásai

0

2023. augusztus 16-ától nem lesz kötelező tulajdonosváltáskor ismételten levizsgáztatni a lejárt érvényességi  tanúsítványú, már használatban lévő vadászlőfegyvert, ha a megszerzés jogcíme öröklés vagy a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerinti közeli hozzátartozó általi ajándékozás – írja az OMVK honlapján.

A jogszabálymódosítás értelmében A fegyverek, lövőkészülékek, valamint ezek lőszereinek vizsgálatáról szóló 31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet alkalmazási köre a továbbiakban nem terjed ki az örökléssel, valamint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozó részére történő ajándékozással történő megszerzésre.

A közeli hozzátartozó a Ptk. szerint: „a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér”.

A módosítást A fegyverek, lövőkészülékek, valamint ezek lőszereinek vizsgálatáról szóló 31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet módosításáról szóló 45/2023. (VIII. 8.) AM rendelet tartalmazza. A jogszabály indokolása kiemeli: „Tekintettel arra, hogy a tervezet csak bizonyos szerzési formák vonatkozásában szűkíti a rendelet alkalmazási körét, ezért a már használatban lévő vadászlőfegyver – A fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 38. § (1) bekezdés g) pontja alapján – ismételt vizsgálat köteles marad lényegesebb javítás, fődarabcsere, illetve a fokozott igénybevételnek kitett alkatrészek cseréje vagy méretének megváltoztatása esetén. Az ismételt vizsgálat szintén kötelező marad az érvényes tanúsítvánnyal nem rendelkező vadászlőfegyver kereskedelmi forgalomban történő megszerzése esetén.”

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*