fbpx

55 juh esett farkasfalka áldozatául Németországban

0

A múlt hétvége folyamán  az alsó-szászországi Stade környékén farkasok támadtak egy nyájra, nagy pusztítást okozva – írja a DJZ. A gazdák és a vadászok egyaránt tarthatatlannak érzik a helyzetet, éppen ezért gyors reakciót várnak a nagyragadozók állományszabályozásával kapcsolatban.

A kerületi vadászszövetség szerint egy vagy több farkas támadott meg egy Gräpel határában legeltetett juhnyájat. Az összesen 112 haszonállatból 18-at dögön találtak, 37-et állatorvosnak kellett elaltatnia, 30 megsérült, két juhot pedig nem találtak meg.

,,Ez a támadás is mutatja, hogy a legelők közelében élő falkák jelenléte ütközik a haszonállatok szabadtartásának lehetőségével, ami a legeltetés visszaszorulásához vezet, és a biztonságot is veszélyezteti” – áll a vadászszövetség közleményében.

Továbbra is kérik a régió képviselőit, hogy vállaljanak felelősséget, és szorgalmazzák, hogy a jogszabályokkal összhangban lehetőség nyíljon a nagyragadozók állományának szabályozására a régióban.

Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stefan Weil 2023. augusztus 15-én Freiburg/Elbe városában kijelentette, hogy az állam vezetésének célja, hogy olyan rendszert alakítson ki, mely lehetővé teszi a támadásokkal terhelt régiók farkasállományának csökkentését a ,,túlzott károkkal sújtott” területeken.

,,Itt, a stade-i kerületben már túllépték a mértéket! A gräpel-i eset mutatja, hogy gyors intézkedés szükséges, és a partmenti területek védelmére van szükség!” – mondta Peter Hatecke, a Stade kerületi vadászszövetség elnöke. ,,De nem csak gyors intézkedést várunk a farkasállomány csökkentése érdekében, hanem bürokráciamentes segítséget is az érintett gazdáknak.” – fogalmazta meg gondolatait az elnök.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*