fbpx

Érdekes módját alkalmazzák szarvaskontrollnak a tengerentúlon

0

Különös megoldással igyekszik csökkenteni a szarvasok populációját a pittsburgh-i városvezetés az Egyesült Államokban. Az önkormányzat az USA Agrárminisztériumával együttműködve egy rendhagyó tervet dolgozott ki a vadállomány íjászattal történő szabályozására a város két parkjában, a Frick és a Riverview Park területén.

Ezt egy sajtóközleményben írta Pittsburgh város önkormányzata. Egyébként a Frick Park körülbelül 260, a Riverview Park pedig körülbelül 104 hektáros területen fekszik.

Na de kik vadászhatnak majd a két, egyébként a városon belül található zöldterületen? Mondhatni, a városvezetés meglehetősen ,,amerikai” megoldást eszelt ki. Ugyanis bárki, aki a területen akar vadászni, nevezhet, majd lottósorsolás-szerűen választanak ki harminc vadászt, akik jogosultak lesznek a tevékenységre.

A nevezés feltételei csupán annyiban állnak, hogy az illetőnek Pennsylvania állam Allegheny megyéjében kell lakcímmel rendelkezni, és rendelkeznie kell egy erkölcsi bizonyítvánnyal, melyet a Pennsylvania Game Commission állít ki vizsgálat után. Ezeket követően már csak tarvadvadászati engedélyt kell várásolnia a területre, és indulhat a sorsoláson.

Végül már csak a harminc szerencsés nyertesnek kell lőtudását bizonyítania, hogy kiállítsák neki vadászati igazolványát, és a parkon belüli pontos helyet, ahol a vadászatot folytathatja.

Belegondolva, hogy a parkokat rendszeresen látogatják a pihenni vágyó emberek, a szarvaspopuláció ilyen módszerrel történő csökkentése is veszélyes lehet, így a szabályszegőkre zéró tolerancia van érvényben.

A szabályokból néhány sarkallatos pont:

  • Minden vadász köteles elsőként tarvadat elejteni.
  • Azok, akik több, mint két szarvast lőnek a területükön belül, előnyben részesülnek a következő vadászidényben a résztvevők kiválasztásakor.
  • A vadászoknak tilos csalétket használni a vadászaton.
  • Az elejtésekről nem oszthatnak meg nyilvános fényképeket.

A populációkontroll szükségességét azzal indokolják, hogy természetes ellenség nélkül a szarvasállomány lassan túlszaporodik, ami később a látogatókra nézve is egészségügyi kockázatokkal járhat. Emellett – ahogy közleményükben írták – az is cél, hogy csökkentsék a természetes elhullások számát, hiszen az ilyen egyedekre gyakorta csak napok után találnak rá a park munkatársai – vagy rosszabb esetben  vendégek. Tavaly például 335 szarvastetemet távolítottak el a parkokból.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*