fbpx

Hangtompító, ifjú vadászok és a ,,fegyverrendelet”

0

A mai napon megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 95. száma, melyben a vadászok számára is fontos változásokat olvashatunk, ugyanis a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó „fegyverrendelet” is módosult. A legfontosabb módosítások közé tartozik, hogy a jogalkotó beemelte a hangtompítót a vadászati eszközök tárházába, azaz hangtompító engedélyezhető a vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel rendelkező személynek.

Továbbá a rendelet pontosítja, hogy a 16. életévét betöltött vadászvizsgával rendelkező vadásznak ahhoz, hogy felügyelettel folytassa a vadászati tevékenységet, milyen igazolást állít ki a lakhelye szerinti rendőrkapitányság. Ezen felül már a vadászati törvény módosításánál is kérdés volt, hogy mit is jelent, hogy a 16 éves ifjú vadász számára átengedhető 0,22-es kaliber. A rendelet véglegesítette ezt a következőképpen:

a Vtv. alapján vadászatra jogszerűen használható sörétes vadászlőfegyver, illetve a 0,22-es kaliberű (legfeljebb 5,6 mm vagy 0,224 névleges kaliberű) golyós vadászlőfegyver az általa folytatott egyéni vadászat során a vadászjeggyel rendelkező, a tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek.”

Így nem csak a .22 Long Rifle, hanem akár az 5,6×57-es kaliber is átengedhető a számára, mely eléri a 2500 Joule csőtorkolati energiát, mellyel bármelyik nagyvadfajunk elejthető.

Tehát küszöbön az ifjúsági vadászat és a hangtompító használata.

P.Sz.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*