fbpx

Nem növekedik a vadászjegy ára?

0

Az Országgyűlés december 12-én fogadta el az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló 1997. évi XLVI. törvény módosítási indítványát, melynek értelmében a jövőben a kamara – és nem miniszteri rendelet – állapítja meg a vadászjegy, illetőleg a külföldiek számára kiállított vadászati engedély díját.

A jogszabályváltozás szerint az érdekképviselet a vadgazdálkodásért felelős miniszterrel (agrárminiszterrel) történt előzetes egyeztetést követően minden év december 31-ig állapítja meg és honlapján közzéteszi a vadászjegy kiváltásának, érvényesítésének, valamint a vadászati engedélyek kiállításának ellentételezéséért fizetendő díj mértékét. Ennek megállapításakor a vadászati évet megelőző év júliusára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztói árindexet kell figyelembe venni, két tizedesjegy pontossággal. (Ez 2023-ban 17,6 százalékon alakult, így a vadászjegyek vonatkozásában 4400 forintos drágulást eredményezne.)

Az elnökség azonban azt az előzetes döntést hozta, hogy azzal a javaslattal keresik meg a felelős minisztert, hogy a vadászjegyek ára ne emelkedjen a következő vadászati évre, a vadászati engedélyeknél azonban a törvényben meghatározott inflációs értéket érvényesíteni fogják, ezer forintos lefelé kerekítéssel. Ennek megfelelően – legalábbis az OMVK javaslata szerint – vadászjegy továbbra is 25 000 forint maradna, míg a vadászati engedélyért 35 000 forintos havi, illetve 235 000 forintos éves díjat kellene fizetni.

Forrás: omvk.hu

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*