fbpx

A PETA követeli, hogy Brit Királyi Őrség tagjai ne viseljenek medveszőr fejfedőt, mert a medvét Kanadában vadásszák

0

Rendkívül komoly hangvételű, vadászok számára mégis talán kissé megmosolyogtató közleményt adott ki a legismertebb nemzetközi állavédő szervezet, a People For The Etichal Treatment of Animals, azaz PETA.

Saját vizsgálatukban ugyanis, melyet Kanada Ontario államában végeztek, videóra vettek vadászokat, akik csalétket tettek ki fekete medvéknek, majd lelőtték és kizsigerelték azokat. Ahogy említik, a “medveszóró” üzemeltetése Észak-Amerika több helyén tiltott, mivel természetvédelmi csoportok szerint ,,sportszerűtlen”. Arra nem térnek ki ugyan, hogy a vizsgálat helyszínén mik a hatályos szabályok, de arra igen, hogy a vadászok számszeríjjal lőtték le a nagyragadozókat. (Megjegyzés: a számszeríj Magyarországon tiltott vadászati eszköz, ugyanakkor a tengerentúlon legtöbbször legálisan használható vadászatra.)
Egyébként a videóban elhangzik, hogy a vadászok minden szükséges engedéllyel rendelkeztek, és a vadászat jogszerűen folyt.

A PETA közleményében azt is megjegyzi, hogy előfordul, hogy a medvék nem halnak meg egyből a lövés után, ekkor sokszor órákkal később találják meg a tetemet ,,ha egyáltalán foglalkoznak a vércsapázással”.
Itt az is megjegyzendő, hogy a feltöltött videóban említik, hogy a nem tűzben rogyott medvék fertőzéstől pusztulnak el, miután órákkal később megtalálják őket a vadászok. Hogy pontosan milyen fertőzés végez órák alatt egy fekete medvével, arról nem szólnak…

,,Miután lemészárolták a medvéket, a testük néhány részét, például a fejet vagy a karmokat megtartják trófeaként, melyet ők rendkívül macsósnak gondolnak, majd elárverezik a szőrmét.” – folytatódik a szöveg.

Leírják, hogy az elárverezett szőrme felvásárlóinak egy része ezután a brit Védelmi Minisztérium számára készít belőle fejfedőt, melyet a Királyi Őrség tagjai viselnek.

Állításuk szerint 2017 és 2022 között 498 sisakot várásoltak a Királyi Őrség számára, melyből következik, hogy a vadászok ugyanennyi medvét öltek meg az adott időszakban e célból. Bár igyekeznek rendkívül soknak beállítani, ez nem változtat azon a tényen, hogy az Ontario-beli feketemedve-állomány stabilan 85.000 és 105.000 körül van.

A közlemény mellékel pár fotót a medvék zsigereléséről, hogy az addig hezitálókat véglegesen meggyőzze róla, hogy a vadászat rossz, majd azzal zárul, hogy a szervezet javasolja az önmaga által kifejlesztett műszőr alkalmazását a sisakok készítéséhez – hiába, úgy tűnik, minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Azt nem teszik hozzá, hogy vajon a műszőr előállításának környezetterhelése kisebb-e, mint az öt év alatt alig ötszáz medvevadászatnak.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*