fbpx

Gyorsabbá tennék Németországban a farkaselejtések engedélyezését

0

Alsó-Szászország tartomány a jövőben gyorsabbá szeretné tenni a problémás farkasok elejtését – adta hírül a Pirsch vadászújság. Christian Mayer környezetvédelmi miniszter és Miriam Saudte mezőgazdasági miniszter mutatta be a problémás farkasok elejtésének automatikus eljárási rendjét.

A tartomány parlamentje szerint ennek a jövőben kétféle módja lesz. Azokon a területeken, ahol az átlagosnál több farkas támad haszonállatokra, már most is engedélyezhető az egyedi elejtés. Az engedély 21 napra szól, az érintett terület 1000 méteres körzetében, viszont a korábbiakkal ellentétben, most már nem kell megvárni a DNS-minta elemzését, amit korábban az elpusztult haszonállatok tetemeiből vettek. A jövőben tervezik, úgynevezett „kockázati” területek kijelölését. Ezen területeken, az esetleges károkozást követően, rögtön beavatkozhatnak a területileg illetékes vadászok. A területek javarészt a településhatárok mentén fogják kijelölni, de ezekről még folynak a tárgyalások, de amint tisztázódik, közzétesznek egy térképet, amin a „kockázati” területeket fogják megjeleníteni.

Az új eljárásokkal gyorsabban és bürokrácia mentesebben tudunk fellépni azokban a régiókban, ahol a jó állományvédelem ellenére is nagy a legelő állományokban okozott kár.

– nyilatkozta Meyer.

Annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen az legelő állományok védelme, megfontolás tárgyát képezi, hogy a jövőben általánytámogatást fizessen a tartományi kormány az állattartóknak. „Szeretnénk megkönnyíteni az állattartók dolgát és évente egyszer egy átalányösszeget fizetnénk kerítésekre, juhászkutyákra és az egyéb költség fedezésére.” – nyilatkozta Miriam Saudte.

Pindroch Bálint

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*