fbpx

A bajor vadászok kiadták tíz pontjukat a nagyragadozók kezeléséről

0

A farkasok kezelése a bajor vadászok kezében kell, hogy legyen – jelentette ki a Bajor Vadászszövetség (BJV). A farkas a bajor vadászati törvény egyik szerves részévé vált az utóbbi évben, amiknek megfigyelése a BJV feladata, de a szövetség a Bajor Szabadállamtól vár finanszírozást – hozta nyilvánosságra a Wild und Hund.

A BJV elnöksége tíz pontban gyűjtötte össze a nagyragadozókról szóló állásfoglalását, amely dokumentumot a 2024-es tartományi vadásznapon mutattak be Weidenben.

  1. A BJV elfogadja a korábban őshonos állatfajok visszatelepítését, és kéri, hogy a vadászati törvényben is szerepeljenek.
  2. A nagyragadozók a fajgazdag és egészséges vadállomány részét képezik, ezért a nagyragadozók létezéséhez elegendő zsákmányállat-állományra van szükség.
  3. A BJV elítéli az orvvadászatot, és aktívan részt vesz azok kivizsgálásában.
  4. A természetben szükség van vadon élő állatok és növények ökológiai területrendezésére. A BJV kéri ennek megvalósítását, valamint azt, hogy a nagyragadozók által érintett valamennyi járásban álljon rendelkezésre megfelelő ismeretekkel rendelkező szakszemélyzet, hogy helyben tudjanak tanácsot adni a károsultaknak.
  5. A BJV szorgalmazza az elpusztult szarvasfélék bürokráciamentes beépítését a kilövési tervbe, amennyiben a BJV által végzett helyi monitoring, bizonyítékot szolgáltat a potenciálisan veszélyt jelentő farkas/hiúz jelenlétére.
  6. A BJV támogatja az együttműködést különféle természetvédelmi egyesületekkel, ezen egyesületek vezetőségével. A BJV és ezen szervezetek közötti konkrét együttműködés regionális, országos és nemzetközi szinten egyaránt kifizetődő.
  7. A BJV a konfliktusok minimalizálása érdekében javítja azon vadászok/területtulajdonosok szakértelmét, akiknek területén nagyragadozók találhatók.
  8. A BJV kéri, hogy a Bajorországban élő farkasállományra vonatkozóan a BJV szoros és szisztematikus megfigyelése alapján állapítsanak meg egy elfogadható maximális limitet, továbbá medvék és hiúzok megfigyelését szintén a szövetség végzi el.
  9. A BJV támogatja az úgynevezett aktív intézkedéseket – a hiúzok szabadon engedését – a szükséges genetikai felfrissítés érdekében, a szövetség által végzett megbízható monitoring alapján, de csak akkor, ha a BJV helyileg érintett kerületi csoportjai és a földtulajdonosok képviselői is beleegyeznek.
  10. A BJV arra kéri a Bajorország tartományát, hogy finanszírozza a szövetség valamennyi fent említett ellenőrzési intézkedését.

Vadászaink a legnagyobb szakértőink. Ezért a farkasok megfigyelése és a farkasok kezelése a vadászok kezében kell, hogy legyen. A farkasoknak a vadászati törvénybe való felvétele a tartományban mindenképpen szükséges

– nyilatkozta Ernst Weidenbusch, a BJV elnöke.

Pindroch Bálint

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*