fbpx

Segélyhívó alkalmazás vadászoknak – itthon is!

0

Új segélyhívó alkalmazást fejlesztett ki vadászok részére a „Sicherheit Jagdtrieb” szakértői bizottság és a Notruf Niederösterreich csapata – hozta nyilvánosságra a Weidwerk.

A vadászok rendszeresen, gyakran napi szinten járják be a vadászterületeiket, ahol különféle vadgazdálkodási és természetvédelmi feladatokat látnak el, de olykor olyan területrészeket is érintenek, amelyek nehezen megközelíthetőek és veszélyesek. Josef Pröll, Alsó-Ausztria tartomány vadászmestere és Josef Schmoll, a Notruf Niederösterreich ügyvezető igazatója, valamint a „Sicherheit Jagdtrieb” szakértői bizottság tagjai ezért olyan ötleteket vitattak meg, amelyekkel a vadászok biztonságát ezeken a veszélyes és nehezen megközelíthető helyeken maximalizálni lehet.

Az osztrák cég által kínált veszélyhelyzeti alkalmazással, egy olyan megoldást tudtak bemutatni, amelyet bárki ingyenesen letölthet az okostelefonjára és amely folyamatos és naprakész fejlesztések alatt áll, ezzel is segítséget nyújtva a vadászati tevékenységek során.

„Egy német tanulmány szerint a vadászterületen bekövetkező balesetek 98 százalékát esések, mechanikai sérülések, például vágások vagy zúzódások, valamint a szerszámok nem megfelelő kezelése során bekövetkező balesetek okozzák. A Notruf Niederösterreich alkalmazás egyszerű módot kínál a segélyszolgálatok mielőbbi hívására. A segélyszolgálatok is azonnal megkapják a legfontosabb információkat, a segélyhívás lekérdezése így lerövidíthető, és a riasztás gyorsabbá tehető, ezzel pedig időt takarítunk meg és életeket menthet.”

– nyilatkozta Pröll.

Az alkalmazás nagyon egyszerűen működik: amikor megnyomjuk az alkalmazásban a „144-es gombot”, az illető tartózkodási helye, neve és személyes adatai, esetleg korábbi betegségei – ha ezeket önkéntesen elmentette – automatikusan továbbításra kerülnek a segélyhívó központnak. Ezzel egyidejűleg automatikusan hangkapcsolat jön létre a segélyhívó központtal. Ha a hívás nem jön létre, vagy a beteg azt mondja, hogy „nem tudok beszélni”, a legközelebbi segélyhívó csapatot riasztják. Általában azonban megpróbálnak beszélgetést kezdeményezni, hogy a mentésirányító központ megkapja a beteg aktuális állapotának, a balesetnek vagy a helyszínen található esetleges veszélyeknek az értékelését. Ha nincs internetkapcsolat, de térerő van, a helymeghatározást és az alapvető vészhelyzeti adatokat SMS-ben továbbítja az alkalmazás a segélyhívó központnak. Ez azt jelenti, hogy az alapvető funkciók offline is rendelkezésre állnak.

Az applikáció teljeskörű működése Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákia alpesi régióiban érhető el, míg nyelvezet német vagy angol lehet.

„Közösen teszteltük a vadászatban használható segélyhívó alkalmazást. A vadászati követelményekhez és a vadászati tevékenységek sajátosságaihoz igazítható. Ide tartozik a nehezen megközelíthető terepen való munkavégzés, a társas vadászatok vagy lesvadászatok integrálása vagy előzetes megtervezése, valamint a sérülés típusának megadásának lehetősége. Az alkalmazás bővítéseivel és funkcióival jó és praktikus megoldást találtunk”

– nyilatkozta Josef Schmoll. Ez azt jelenti, hogy az időfüggő információk elmenthetők az alkalmazásban. Ez felhasználható például a közelgő vadászatokhoz, ahol a tervezett útvonalat be lehet írni, de különleges információk, például a vadászterület megközelítési pontjai is rögzíthetőek. Ha azonban az alkalmazást osztrák, magyar, szlovák vagy cseh területen kívül használják, az adatokat nem továbbítja, de a helyi segélyhívószámot továbbra is tárcsázza.

Bernhard Treibenreif, a szakértői bizottság elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a társasvadászatok tervezésekor előre vegyék figyelembe az esetleges mentési műveleteket.

„Még abban az esetben is, ha az alkalmazást egy, a társas vadászat résztvevője aktiválja, értesíteni kell a vadászat vezetőjét, aki a biztonság érdekében „lefújja” a vadászatot. Emellett a vadászvezetőket a megbeszélt találkozási pontokon kell beveti a kiérkező mentőjárművek és szükség esetén a területet ismerő személyek számára, akik a mentőszolgálat munkatársait koordinálják. Ideális esetben a vadászat előkészítésekor még a mentés irányítási pontjait is meg kell határozni. Ez növeli a vadászat minden résztvevőjének biztonságát, és szükség esetén értékes időt takarít meg, habár a társas vadászatok során bekövetkező súlyos balesetek abszolút kivételnek számítanak.”

– nyilatkozta Bernhard Treibenreif.

Pindroch Bálint

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*