fbpx

Nyomkeresők Gemencen

0

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének különleges növény- és állatvilága mellett megismerkedhettek a természetvédelem gyakorlatával is a Gemenc Zrt. „Nyomkereső vadásztáborának” ifjú lakói. A fiatal természetbarátok a vadmegfigyelők karbantartásával, itatók feltöltésével is programszerűen foglalkoztak. A gyermekek az egy hét során bepillantást nyerhettek az erdei életközösség gazdájának, az erdőgazdaságnak az életébe, valamint csillagászattal, nyomolvasással, horgászattal, halászattal, a vadgazdálkodás kulturális, történelmi hagyományainak megismerésével is foglalkoztak.

Idén közel negyvenen vettek részt a gemenci erdőgazdaság sok élmény ígérő táborában. A kezdő táborozókat 2015. június 28 – július 4., a haladó nyomkeresőket 2015. július 12-18. között várta Pörbölyön, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában található erdészeti erdei iskola.

Nyomkereső vadásztábor2 - Fotó Badari - Csiszár Angéla - Gemenc Zrt. (1280x850)

A táborozók a Gemenc Zrt. hivatásos vadászainak, erdészeinek és túravezetőinek közreműködésével gyalog, kerékpáron, túrakenuval, lovasfogattal és erdei vasúttal járták az erdőt. Hajnali vadles, nyomkeresés és – határozás, ismerkedés a vadászkutyákkal, vadszámlálás, íjászat, trófea bemutató, agancsfaragás és egyéb érdekes programok várták a lányokat és a fiúkat.

Az ország minden részéből, sőt Erdélyből és Svájcból is érkeztek gyerekek, akik a gyümölcsfák termését gyűjtögető vaddisznókat nem zavarva Lassiban sátrakban töltöttek egy éjszakát, horgásztak a Karapancsai Kastély és Major melletti holtágban vagy éppen ragadozó madarakat tanulmányoztak Szankon.

Nyomkereső vadásztábor3 - Fotó - Gyöngyös István - Gemenc Zrt. (1280x960)

A fiatalok jelentős ismereteket szereztek az erdőgazdaság emblémájában szereplő jelmondatról, hiszen a tábor legfontosabb célja a természet szolgálatára való nevelés, az aktív természetvédelem élményszerű megismertetése, valamint vadgazdálkodás értékeinek a bemutatása volt.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja megőrizni, és az utókor számára átadni azt a tudást, tapasztalatot, amelyek az ország egyik leghíresebb vadászterületévé teszik Gemencet. A Nyomkereső vadásztáborban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a résztvevő fiatalokkal megismertessék a vadgazdálkodás értékeit, a vadászat kultúráját, hagyományait, etikáját és etikettjét is, valamint a gemenci tájat, az erdő növény- és állatvilágának életközösségét.

Forrás: GEMENC Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*