fbpx

Trófeaszemle Vas megyében

0

Október 16-án a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Vas megyei Területi Szervezete közös szervezésében harmadik alkalommal rendezték meg a Vas megyei trófeaszemlét. A rendezvény helyszínének a Szombathelyi Erdészeti Zrt. káldi vadászterületén, a Farkas-erdő szívében található Hidegkúti vadászház és annak környezete adott otthont. A rendezvényt Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Gagyi István, az OMVK Vas megyei Területi Szervezetének elnöke kiemelte a rendezvény szakmai jelentőségét, különös tekintettel a készülő új vadászati törvény időszakára, amikor minden szakmai fórum alkalmat ad egymás szakmai elképzeléseinek megvitatására is. Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke méltatta a rendezvény szerepét a vadgazdálkodás és vadászat társadalmi megítélésében, továbbá köszönetet mondott a társaság munkatársainak a trófeaszemle megszervezésében és lebonyolításában végzett munkájukért.

A megnyitót követően Pukánszki Zoltán, a társaság vadgazdálkodási csoportvezetője értékelte az idei év szeptemberének megyei gímbika vadászati eredményeit, illetve a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt kilenc vadászterületen. Összefoglalójában elhangzott, hogy Vas megyében október 16-ig 50 vadászatra jogosult 512 gímbikát mutatott be trófeabírálatra, melyből 46 százalék volt az érmes arány. 12 kilogramm trófeasúly felett 2, 11-12 kilogramm között 7, 10-11 kg között 12 és 9-10 kg között 38 gímbika került terítékre. Korai elejtés 64 volt (12 %), melyből a trófeabíráló bizottság mínusz 3 pontos minősítést 34, mínusz 2 pontos minősítést 10 és mínusz 1 pontos minősítést 20 trófea esetében állapított meg.

A legerősebb gímbika trófeatömege Vas megyében 12,77 kilogrammot nyomott, melyet a bizottság 234,93 CIC pontra értékelt és 13 évesre bírált.

A társaság által kezelt 41 280 hektár vadászterületen – szeptember hónapban – összesen 92 gímbika került terítékre, melyből az érmes arány 67 százalék volt. 11 kilogramm felett 2, 10-11 kiló között 2 és 9-10 kilogramm között 7 gímbikát ejtettek a vendégvadászok. Korai elejtés 8 volt (8 %), melyből a trófeabíráló bizottság mínusz 3 pontos minősítést 4, mínusz 2 pontos minősítést 2 és mínusz 1 pontos minősítést 1 gímbika agancsánál állapított meg.

A trófeaszemlén 105 gímbika lett kiállítva, melyeket a megye 19 vadászterületén hoztak terítékre. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kilenc vadászterületéről 64, illetve 10 vadásztársaság területéről további 41 gímbika lett bemutatva. A kiállított trófeák érmes aránya 77 százalék volt, melyből 11 kiló trófeasúly felett 3, 10-11 kilogramm között 5 és 9-10 kiló között 11 trófeát tekinthettek meg az érdeklődők.

A rossz időjárás ellenére több, mint 200 fő látogatott el a rendezvényre, amely kiváló lehetőséget adott a szakemberek számára, hogy valós képet kapjanak a Vas megyei gímszarvas gazdálkodás helyzetéről, minőségéről, idei eredményeiről; ezzel is hozzájárulva a jövőbeni szakmai célok megfogalmazásához és megvalósításához.

Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Forrás: oee.hu/Pukánszki Zoltán

Fotók: Hunyadi Géza, Laki László

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*