fbpx

Vidékfejlesztésről, erdő- és vadgazdálkodásról Sopronban

0

Az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a szőlészet, borászat területén történt fontosabb változásokról, pályázati lehetőségekről tartottak tájékoztatást csütörtökön Sopronban.

A városházán hat szekcióra bontva tájékoztatták az érintetteket.

– A szőlőtelepítésről szóló szabályozás előírja, hogy az új telepítés nagysága évente az összes terület egy százalékával emelkedhet – kezdte dr. Sidlovits Diána, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti csoportvezetője.

– Ez azt jelenti, hogy idén 650 hektár lehet a növekmény. Erre kérvényt adhatnak be a gazdák, s várhatóan tavasszal történik meg az összesítés. Amennyiben a kvóta alatt marad az igénylés nagysága, akkor mindenki megkapja az engedélyt a telepítéshez. Ha ez több lesz, arányosan osztják el a keretet.

A szakértő kiemelte, a gazdáknak a kivágás után három évig van újratelepítési joguk. Ezt követően a lehetőség elvész.

Dr. Somogyvári Vilmos, a kamara erdő- és vadgazdálkodási szakértője elmondta, az erdőgazdálkodás terén 2016-tól tizenegy fejezetben nyílnak meg a pályázati lehetőségek. A vadászattal kapcsolatban fontos változás, hogy vadászterületenként, illetve 4000 hektáronként egy fővadászt kell alkalmazni. Szintén fontos, hogy 2018. november elsejével vadkár alapot kell képezni.

A törvény 27 pontban sorolja fel, mi számít a vadászat rendje megsértésnek, legsúlyosabb esetben ötmillió forint vadvédelmi bírság is kiszabható.

A részvevők előadást hallgathattak meg a megyei értéktárról, a falusi turizmus aktuális lehetőségeiről, valamint arról is, hogy az élelmiszeriparban, illetve a szőlészet-borászatban milyen pályázatok segíthetik a gazdálkodók, vállalkozók munkáját, azon keresztül a térség fejlődését.

Forrás: erdo-mezo.hu/kisalfold

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*