fbpx

FeHoVa hírmondó – II. nap (GALÉRIÁVAL)

0

A „szakmai nap” után bizony korántsem ért véget a vadgazdálkodással szorosan összefonódó programok sora. Péntek délelőtt vette kezdetét a Hungexpo 25-ös pavilonjában az a konferencia, amely a vadgazdálkodás időszerű kérdéseit vetette fel. Ezen előadást tartott többek között prof. dr. Csányi Sándor, a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézetének igazgatója és dr. Szemethy László, a már említett kutatóműhely egyetemi docense is.

A szakmaiság ellenére érezhetően több „civil” látogató váltott jegyet a rendezvényre, így az árusok is egy sokkal mozgalmasabb napot tudhattak maguk mögött. Alig akadt ember, aki szatyor nélkül indult haza. Ennek szellemében én is a kiállításon megvásárolható portékákat vettem szemügyre. Örömteli tapasztalat, hogy a vadászathoz alig kapcsolódó árukat kínáló boltosok többsége (cukorkaárusok, szőrme- és játékkereskedők) a pavilonon kívüli területre szorult, bár az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ha szuper hatékony felmosó partvisra lett volna szükségem, még mindig vehettem volna ilyet a vadászstandok között is. Panaszra azonban nem lehet okunk, mert összességében nézve a tendencia határozottan javulónak mondható.

Odabent a legnagyobb érdeklődés egyértelműen a különféle puskákat és optikákat kísérte. A Blaser Magyarország részlegén – ahol a Mauser, a Rigby, a Diana, a Sauer és a Zeiss is képviseltette magát – tekintélyes tömeg verődött össze, de nem panaszkodhattak a többiek sem. Például a hazánkban „újoncnak” számító olasz Caesar Guerini standjánál is megdolgoztatták kérdéseikkel az alkalmazottakat az érdeklődők. Szomorú tendencia, hogy az éjjellátó optikákat és hőkamerákat is árusító cégeknél nem a hagyományos kereső- vagy céltávcsövek iránt volt kereslet, hanem a jogszabályok által tiltottnak és etikátlannak minősülő „kütyük” iránt. Az egyik „sikertermék” például az okostelefonra felszerelhető hőkamera volt…

Természetesen a puskákon és az optikán kívül a késtől kezdve, a ruházaton át, a különféle vadhúsokhoz ajánlott fűszerkeverékekig terjedően nagy volt a kínált. Akadtak olyanok is, akik nyereményjátékokkal igyekeztek megnyerni a nagyérdeműt: a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács standján egy szerencsekerékkel lehetett ajándékokat nyerni, míg a Magyar Madártani Egyesületnél a szervezet hírlevelére való feliratkozással kaphattak a látogatók a madárbarát gazdálkodást propagáló vászontáskát.

(KoMa)

Fotók: Kókai Márton és Fülöp Zita

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*