fbpx

A vetési varjak már reptetik fiókáikat

0

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain sokfelé vannak varjútelepek, néhol több százas kolóniák is kialakultak. A költőpárok a napokban elkezdték reptetni fiókáikat.

A Kígyósi-pusztán csupán egy kisebb, tíz párból álló kolónia fészkel, de a varjak társas viselkedése itt is jól megfigyelhető. Az egyes családok majdnem mindent közösen csinálnak: egyszerre kezdik a fészeképítést és a kotlást, s néhány nap eltéréssel fiókáik is csaknem egyszerre bújnak ki a tojásból.

A vetési varjak általában március végén, április elején rakják le 4-5 tojásból álló fészekaljukat. A tojók 17-18 napig kotlanak, majd a fiókák körülbelül egy hónapig fejlődnek a fészekben. Szüleik a rovaroktól a gilisztákig és a pondrókig sokféle táplálékot hordanak nekik. Mivel idén a kotlás a szokásosnál később kezdődött, ezért csak június első harmadában kezdték reptetni a fiókákat.

Érdekes élmény megfigyelni, hogyan tanítják a szülők repülni utódaikat. A nagyobb fiókák rendszerint kiülnek a fészek szélére vagy a közeli gallyakra, ott várják, hogy szüleik hozzanak nekik élelmet. Az öreg madarak a fészek közelébe viszik a táplálékot, hogy a fiókák láthassák azt. Addig hívogatják őket, amíg nekibátorodva és az éhségtől hajtva oda nem repülnek. Aztán arra a helyre csalogatják őket, ahol a táplálékot gyűjtik. Itt a fiatal madarak hamar megtanulják, hogyan kell a rovarokat elkapni, a gilisztákat megkeresni, s ezzel elindulnak az önellátás útján.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*