fbpx

Egy életre szóló vadászélmény

0

A képen látható szarvasbikát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Lónyai Tiszatáj Vadásztársaság területén, egy szerencsés hazai vadász hozta terítékre szeptember 21-én.

„Vártam az idénykezdést, a szeptembert, a szarvasbőgés idejét, amikor is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Lónyai Tiszatáj Vadásztársaság területén egy életre szóló vadászélménnyel lettem gazdagabb.

Tavasz óta járok a területre vadászni és nagyon vártam a bőgés idejét, hiszen a lónyai vadászterület jellegzetesen szép beregi táj, ahol a lázkai és benki hullámtér embernek szinte átjárhatatlanul sűrű, bozótos erdei ideális élőhelyül szolgálnak a szarvasnak. A késői meleg miatt sok este és reggel telt el eredménytelenül, alig-alig halottunk bőgést, meleg volt, igazi nyári meleg, amire a vad is furcsán reagált. Amikor szeptember 21-én, hajnalban nekiindultunk a területnek, kísérőmmel, Bartha Zsolt vadászmesterrel, ahogy szokták mondani, „már elengedtem a dolgot”. Cserkelés közben távolról, már lehetett hallani a küzdelem, a harc zajait. Akkor egyszer csak, megtörte a hajnali csendet a hang, a hang, amire vártam, a hang, ami leírhatatlan. A többi bika viszonylag gyengének mondható bőgése mellett az „én bikám” mély érces hangon bőgött, 8-10 tarvad társaságában. Tele volt erővel, tekintéllyel. Tudtam, éreztem, az én bikám, a régóta keresett, igazi harcos, csupa sár és vér, bőrén rengeteg szerelmi csata, és az éjszakai küzdelem nyomát hordozva. Tudatában volt erejének, győztes jellemének, ezzel a tudattal bőgött egy bele a hajnalhasadásba. Messziről is látszott, hogy tapasztalt, sokat élt, igazi küzdő bika. A vadászmester felismerte, előttem már több vadásztársam próbálta elejteni, de a cserekelések eredménytelenek maradtak a ravasz bikával szemben. Abnormis, különleges agancsa ritkaság, már több éve nem lőttek ilyet a területen, melynek lefőzés után, vizesen a súlya 7, 74 kg volt. Biztos vagyok benne, hogy életem meghatározó szarvasbőgési élménye volt, köszönet érte Varga István elnök úrnak és a vadásztársaságnak.

Mindenkinek hasonlóan szép, maradandó vadászélményeket kívánok.”

Forrás: Major Ferenc

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*