fbpx

Angliai „Fekete Sereg”

0

A vaddisznók urbanizálódása nem csak a világ nagy városaiban tetten érhető jelenség, sőt… Legutóbb az angliai Cinderford lakói elégelték meg a kisvárost állandóan zargató, „elvárosiasodott” disznók jelenlétét és most villanypásztorokkal akarják körül venni telkeiket. A pontot az i-re az utóbbi időben megsokasodott, temetői sírfeltúrások tették fel, amihez természetesen az is hozzájárul, hogy a disznókkal kapcsolatosan regisztrált problémák száma 2015-höz képest 50 százalékkal megnőtt.

Cinderford körül a becslések szerint nagyjából 1500 egyedet számlál a vaddisznóállomány. A környékbeli sertevadról egyébiránt érdemes tudni, hogy 2004-ben telepítették vissza a környező területekre, amikor is 300 évvel a vadfaj eltűnése után különféle farmokon visszahozták a tájegységbe a vadat, ahonnan visszaengedték őket a területre. A hatóságoknak legalább 60 ilyen farmról van tudomásuk… A sok esetben merészként jellemezhető, élelem után kutató disznók látványa azóta bizony már gyakori látványosságnak számít.

A helyi erdészeti bizottság szerint mindenkinek a saját feladata, hogy a telkét megvédje, így tanácsként csak annyit mondtak a lakosság számára: ha kerítést építenek számoljanak vele, hogy a vadon élő disznók másfél méter magasságig könnyedén átküzdik magukat a különféle akadályokon.

Komoly kérdésnek számít tehát Angliában a vadkár. A törvények szerint a szóban forgó állomány – hiába származik farmokról – vadon élőnek számít, így a vele kapcsolódó felelősség az illetékes földtulajdonosra hárul.

cinderford_2

Fotók forrása: telegraph.co.uk / GLOUCESTER LIVE / SWNS

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*