fbpx

Információk a világkiállításról

0

Január 30-án második alkalommal tartottak megbeszélést az Országházban a 2021-re tervezett vadászati világkiállítással kapcsolatosan. Dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke bevezetőjében felhívta a meghívottak figyelmét azokra az alappillérekre, amelyek lehetővé teszik a világkiállítás megrendezését. Ezek közé sorolta az új fegyvertörvény elfogadását, a különféle szervezetekkel való megállapodásokat, a tavaly elfogadott vadászkamarai törvényét, illetőleg a konszenzussal létrehozott új vadászati történyt. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy a hatvani Grassalkovich-kastélyban található Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum vezetői posztjára Suba Imrét, a CIC alelnökét, a Szlovák Vadász Szövetség főtitkárát javasolja. Hozzátette, a magyar állam biztosítja a múzeum számára a fenntartási költségekhez szükséges pénzt.

A világkiállításról Semjén Zsolt elmondta, a rendezvény szakmai segítését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) biztosítja majd. Az eseményen bemutatta gróf Károlyi Józsefet, aki mint miniszteri biztos fogja szolgálni a világkiállítás szervezését.

Semjén Zsolt beszédében kitért a külföldi országok bevonásának fontosságára. A vadászati szempontból jelentős országokat a magyar állam, a többieket pedig az Országos Magyar Vadászati Védegylet fogja meginvitálni a rendezvényre, míg a vadászattal kapcsolatba hozható uralkodóházakat Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg hívja majd meg.

A világkiállítás időpontjáról egyelőre nem született végleges döntés, ám az biztos, hogy 2021-ben az egész esztendőre vonatkozóan lesznek a világeseményhez kapcsolható országos és helyi programok. Jelenleg úgy tervezik, hogy a rendezvény két hónapot ölelne fel, 2021. augusztus 20-án venné kezdetét, és 2021. október 23-án zárná be a kapuit. Három központi helyszíne lenne, amelyek között szerepel a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetőleg a korábban már említett hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum.

Természetesen a lehetséges programokról is szó esett, amelyek között kiemelt szerepet kap majd a vad- és halételekkel kapcsolatos gasztronómia és borászat, a vadászathoz fűződő művészeti ágak (irodalom, képző-, és zeneművészet) bemutatása. Az elképzelések szerint ezen kívül kardinális szerepet kapnak majd az események között a különféle horgász, kutyás, solymász és lovas programok és világversenyek is. Mindezek megörökítéséről reprezentatív könyvek, albumok, kiadványok készülnek. Semjén Zsolt ismételten felkérte a különböző ágazatok képviselőit, hogy a saját területükre vonatkozó elképzelésüket, víziójukat dolgozzák ki, amiket majd összerendeznek egységes, egymást kiegészítő és erősítő programmá.

K.M.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*