fbpx

Veszett rókát találtak Borsodban

0

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumában, egy Szerencs melletti Bekecsen talált rókában kimutatták a veszettség vírusát.

Az egész országra kiterjedően 1992-óta folyik a betegség elleni vakcinás immunizálása a hazai róka populációnak. 2016-ban az idei ominózus esettől, 5 kilométerre találtak egy elhullott rókát, amelyben kimutatták a veszettséget. Hosszú idő óta ez volt az első, 2015-ben egyetlen „klasszikus” veszettség fertőzéses esetet sem találtak.

Az érintett térségben 90 napos ebzárlatot rendel el az illetékes állategészségügyi hatóság!

Mivel a fertőzésre gyógyír nincs, így csak megelőzés útján lehet elejét venni a megbetegedéseknek, úgymint a vadonélő állatok vakcinás csalifalatokkal való immunizálásával és a kutyák veszettség elleni oltásával.

A beteg rókákkal (hazánkban a „fő” hordozók) való kontaktus kerülése a legbiztosabb módja a védekezésnek. A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz.

2016-ban kampány indult, amely célja, hogy a lakossággal megismertessék a veszettség tüneteit és a megelőzés módszereit.

A betegséggel kapcsolatos további hasznos információk találhatók a NÉBIH veszettséggel foglalkozó honlapján: www.veszettsegmentesites.hu.

Forrás: NÉBIH

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*