fbpx

Új ellenszer a kullancsok ellen

10

Minden második példány fertőzött, rendkívüli szívósságának köszönhetően átvészeli a mínusz tíz fokos hideget. Szerencsére létezik azonban egy szer, amelynek segítségével sikeresen vehetjük fel a harcot a kullancsok ellen.

Rejtőzködő életmódja miatt szinte észrevehetetlen, évente huszonkétezer petét rak és alkalmazkodóképessége miatt a tartósan plusz hét fok alatti hőmérséklet sem végez vele. A kullancs ellen még a zárt ruházat sem jelent biztos védelmet. Kedveli a nedves, hűvös helyeket, előszeretettel telepszik meg háziállatok bundájában és emberi testhajlatokban, a Lyme-kóron kívül számos más betegség forrása is lehet. Szerencsére az egyik gombafaj, pontosabban egy abból előállított készítmény szinte száz százalékban képes elpusztítani ezt a vérszívót.

Bózsik Béla Pál nyugalmazott főorvos, a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak azt mondta, a kullancsgombát először katicabogarak és fátyolkák lárváin, valamint kullancsokon tesztelték, ám szerencsés módon a kifejlesztett szer csak az utóbbiakat pusztította el. Egy húsz évvel ezelőtti, a Lyme-kórhoz és társbetegségeihez kapcsolódó San Francisco-i kongresszus adta az ötletet a hazai kísérletekhez – idézte fel a szakember. Az ily módon már bizonyított hatású vegyületet aztán permetként szórták szét a Duna árterében olyan területeken, ahol sok vérszívó fordult elő, majd rá egy évre összehasonlították olyan helyszínekkel, ahová nem jutott belőle. A kezelt és a kezeletlen területek között jelentős különbség mutatkozott.

Noha a kullancsgomba nevet viselő szer itthon szabadalmat kapott, használata évekig nem terjedt el. Most azonban lehetséges, hogy akár már az idén a boltok polcaira kerülhet – mondta Bózsik Béla Pál. Elmondta, mivel folyékony formában kerül majd forgalomba, permetezéssel lehet felhasználni. A kullancsgomba.hu felsorolása szerint háti permetezővel, gépi háti permetezővel, traktoros csápos permetezővel, permetezőhelikopterrel szórható, azaz otthoni, kerti használatra és nagyüzemi felhasználásra egyaránt alkalmas lesz. Hamarosan tehát egy magyar termékkel vehetjük fel a harcot a veszélyes vérszívók ellen.

Forrás: erdo-mezo.hu

Megosztás

A szerzőről

10 hozzászólás

  1. Laszlo Pozovecz be

    Mikor kezdik már el a permetezést.Több mint 10 éve tudjuk, hogy van és a Lyme-lór mégis népbetegség!!!

  2. Nem tudom eldönteni, hogy higgyek e a cikknek? A leírásban hivatkoznak a “kullancsgomba.hu” linkre, ami nem létezik. Akkor mennyire igaz az egész?
    Szomorú vagyok.

    • Schwarcz Tamás be

      Kedves István ! A link létezik, csak írja be a keresőbe, és láthatja ! Nagyon érdekes, és végre valami bíztató előre lépés, csak el ne akadjon a bürokráci a útvesztőiben. Gratulálok a feltalálónak !

  3. eva Lamos be

    nem kell semmifele mas csak mentaolaj csepp a bogara es magatol kijon egy perc alatt lehet kapni minden herbariaba vagy ecet, vagy vizelet mivel nem birja a savat..ilyen egyszeru semmifele gyogyszer nem kell ,
    a foldon nincsen olyan betegseg vagy kor amire ne adta volna meg a JO ISTEN a gyogyszert .!!!!!

  4. Megnéztem ezt a kullcsgomba.hu -t, (ami egyébként átirányít a http://www.redberrytickex.hu -ra)
    Az oldal meglehetősen komolytalan, teli helyesírási hibákkal: pl: “NE vegye senki sem fél várról,” . Kizárt dolognak tartom, hogy ez komoly kezdeményezés…

  5. szicamama be

    Nem az van a cikkben hogy permetezni fognak, hanem hogy hamarosan a boltok polcain lesz és megvásárolható, mindenki permetezhet saját maga!!!!

Reagálj

*