fbpx

Nem bírnak a vadlibákkal Tiszafüreden

0

Eddig nem tapasztalt vadkárral szembesültek a gazdálkodók Tiszafüred környékén. A napraforgótáblákat a vadlibák dézsmálják napi szinten, védekezni pedig nem igazán lehet ellenük. – olvasható a magro.hu oldalán.

Két éve már, hogy a Tiszafüred környéki nemzeti parkban költő vadlibák rájöttek, hogy a körülöttük lévő napraforgó táblák kiváló táplálékkal szolgálnak neki. Azóta rettegésben tartják az ott gazdálkodókat kártételükkel.

Idén annyira elszemtelenedtek, hogy a gazdálkodók a közeli halastavaktól kérték kölcsön a kormoránok elriasztására szolgáló gázágyúkat, hogy azzal védhessék terményüket. Ezen kívül ugyanis nem sok esély van a megelőzésre vagy a védekezésre.

Egy ott gazdálkodó szerint a legnagyobb probléma, hogy a libák a 2-4 leveles állapotú napraforgókat egyszerűen lecsípik, ezzel megritkítva az állományt. Jelezték már a vadásztársaság felé, hogy jó lenne tenni valamit a szemtelen madarakkal, de ők sem tudnak tenni semmit, mivel a vadludak az érintett időszakban védettek, nem lőhetőek.

Van olyan gazda, aki idén 53 hektár napraforgót vetett újra, ugyanis vetés után akkora kárt okoztak az éhes libák. Ezzel máris milliós kárral indult a termelő szezonja. Nem csak a vetőmagtöbblet és a dupla munkaköltség jelenti ilyenkor a problémát, hanem az is, hogy a későn vetett napraforgó gondozása igen nehéz feladat.

Egyedüli megoldást tehát csak a gázágyúk jelentenek, de ez sem teljesen. A problémára végleges orvosságot kell találni, különben évről-évre megnehezítik majd a gazdák dolgát a pimasz madarak.

Forrás: magro.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*