Engedély nélkül tilos az agancsgyűjtés!

0

Az engedély nélküli agancsgyűjtés a vadászati törvény szerint jogosulatlan vadászatnak minősül, és 100 ezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújtható – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője kedden Szekszárdon, a sajtótájékoztatón. Kosaras Zoltán hangsúlyozta: a hullajtott agancs a vadászatra jogosultak tulajdona, és csak írásbeli engedéllyel lehet gyűjteni.
Az illegális gyűjtők ráadásul gyakran űzik a vadat, hogy azok könnyebben elhagyják az agancsot, a megzavart gímszarvasok pedig veszélyt jelenthetnek a környezetre, az utakon gépjárművekkel ütközhetnek, és több kárt okozhatnak a mezőgazdaságnak. Megjegyezte, hogy ilyenkor egy-egy rudliban akár több száz egyed is lehet. Kitért arra, hogy a vad zavarása során megsérülhet az agancstő, ezzel pedig maradandó károsodást okozhatnak az értékes egyedeknek. Az elhullajtott agancsok pedig rendkívül fontosak, hiszen azok alapján a vadásztársaságok a vadállomány minőségére tudnak következtetni.

Pilisi Gábor szekszárdi rendőrkapitány arra hívta fel a figyelmet, hogy az engedély nélküli gyűjtés 50 ezer forintos érték felett bűncselekménynek minősül, aki pedig megvásárolja az illegálisan gyűjtött hullott agancsot, orgazdaságot követ el. Ha a zavarás maradandó károsodást okoz a vadnak, állatkínzás miatt is eljárás indulhat – jegyezte meg.
A kirándulóknak azt javasolták, hogy ha egy erdőben hullott agancsot találnak, hagyják ott. Az erdőgazdaságok területén sok esetben engedéllyel rendelkező csoportok gyűjtik azokat össze.

„A gím- és dámbikák agancsváltása január végén, február elején kezdődik és áprilisig tart.
2017-ben a hazai gímbika-állomány 34 500, a dámbika-állomány 12 ezer egyedből állt; a gímszarvas-populáció mintegy fele, és a dám jelentős része is a Dél-Dunántúlon található. Az agancsváltás idején elhullajtott agancsok értéke évente 5-7 milliárd forintra tehető” – mondta Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei titkára. Király István utalt arra, hogy a vadászati törvény az agancsok értékét kilogrammonként ötezer forintban határozta meg. A hullott agancsok nagy részét külföldön értékesítik, de Magyarországon is készülnek belőlük dísztárgyak, bútordarabok, használati eszközök. Az ilyen trófeák piaci értéke minőségtől függően kilogrammonként 10-12 ezer forinttól akár 20-30 ezer forintig terjedhet.

Forrás: MTI

Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*