fbpx

Tréning a Budakeszi Vadasparkban

0

Érdekel, hogy a rókákat hogyan lehet leülésre tanítani? Tudni szeretnéd, hogy a vadmacska mivel csalogatható be egy dobozba? Netalántán láttad már a Budakeszi Vadaspark tréningjeinek egyikét, és kíváncsi vagy, mi zajlik a színfalak mögött? Ha igen, akkor jó helyen jársz, mert a Budakeszi Vadaspark egy vadasparki kulisszatitkokat, és a vadasparki szakemberek munkáját bemutató interjúsorozatot indít.

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Az első részben Burányi Virág, a vadaspark szakképzett munkatársa mutatja be a tréningeket, és azt a több mint egy éve tartó kemény munkát, amit a foglalkozásokba belefektetett.

Milyen célt szolgálnak a vadasparki tréningek?

A tréningek célja a tanítás, a vad mentális és fizikai fejlesztése. A foglalkozások során a különböző fajok levezethetik felesleges energiáik egy részét, valamint biztosítjuk számukra a természetben megszokott választás lehetőségét, ami csökkenti a stresszt és megtöri az unalmas hétköznapokat. A tréningek a gondozók és állatorvosok munkáját is segítik, mert egy tanított vad könnyebben együttműködik, ami hasznos lehet például állatorvosi vizsgálat, vagy szállítás során.

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Milyen csoportokra osztjátok a vadasparki fajokat a tréning szempontjából? Mitől függ, hogy melyik faj tréningezhető?

Két csoportot különböztetünk meg: vannak fajok, akikkel kifutón kívülről gyakorlunk, és vannak, akikkel a kifutón belül tréningezünk. Előbbi csoportba tartozik nálunk a vadasparkban a barnamedve, az aranysakál és az európai hiúz, utóbbiba pedig például a mosómedvék, a nyestkutyák és a rókák, valamint a holló, dolmányos varjú és a szarka. Alapvetően minden vadfaj tréningezhető, csak a megfelelő módszert kell megtalálni hozzá: mi a vadasparkban pozitív megerősítéssel képezzük az egyedeket. Ilyenkor a tréner és az adott faj szorosan együttműködve, egymás viselkedésére reagálva dolgozik együtt, munkájuk alapja a kölcsönös bizalom és a tisztelet. A vad nagyon érzékeny minden hangos zajra vagy hirtelen mozdulatra, mert számukra ez ijesztő és fenyegető. A tréning során a gondozó éppen ezért minden figyelmét a vadra fordítja, csendben van, nem tesz hirtelen mozdulatokat, és legfőképp türelmes.

Milyen feladatok vannak a vadasparki tréningben? Mik az első lépések? Miket tudnak a különböző fajok?

Az első lépés mindig az egyed bizalmának elnyerése. Ilyenkor megfigyeljük a viselkedését, kitapasztaljuk, mi a kedvenc eledele, hol szeret pihenni, majd lehetőséget biztosítunk számára, hogy nyithasson felénk. Egészen apró lépésekben haladunk, megerősítjük a kívánt viselkedést, például ha odajön hozzánk; míg figyelmen kívül hagyjuk, amit a későbbiekben nem szeretnénk látni, például ha kapkod vagy felugrál. Arra törekszünk, hogy megkönnyítsük a vad életét és biztosítsuk a jólétüket, ezért a tréning során ilyen viselkedéseket tanítunk. Többek között azt gyakoroljuk, hogy hallgasson a nevére, hívásra odajöjjön hozzánk, üljön vagy feküdjön le, vagy mutassa meg a testrészeit (hasát, mancsát, oldalát). A hiúzzal jelenleg az irányíthatóságon dolgozunk, a vadmacska a szállítóláda használatát tanulja, a rókákkal pedig a mérlegelést gyakoroljuk.

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Hogyan működik a jutalmazási rendszer a vadasparkban? Hogyan motiválható egy adott vadfaj?

Először meg kell ismerni a faj sajátosságait, majd az adott egyedet. Fel kell térképezni, hogy mi motiválja, majd elsőként a bizalmi kapcsolatot kell kialakítani. Attól függően, hogy milyen feladat tanításáról van szó, különböző jutalomfalatot használunk: egy egyszerűbb feladathoz, mint például az ülés vagy forgás elég lehet az alma, míg egy szállítódobozba zárásnál inkább a húst preferáljuk, hiszen egy finomabb falatért több mindent is szívesen elvégez a legtöbb egyed.

Mennyi ideig tart egy tréning a vadasparkban?

Naponta körülbelül kétszer 5-10 percet gyakorlunk, mert eddig képesek aktívan figyelni az egyedek. Mindig a csúcson hagyjuk abba a gyakorlást, amikor még szeretne velünk együttműködni. A tréning kifelé is látható eredményének számít a látványetetés, amit hetente 10 alkalommal, rögzített időpontban végzünk, de az oktatás részét mindenki a saját időbeosztása szerint végzi.

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Mennyi idő múlva szokik „kézhez” egy vadasparki lakó? Hogyan hat rád a tréning, milyen kapcsolat alakul ki közted és a vadfajok között, kivel alakult ki szorosabb kötelék a tréningek során?

Ez egy egész életen át tartó tanulási folyamat, nem lehet általánosítani! Mind egyéniség, minden eset más és más. Számomra varázslatos érzés vadfajokat tanítani, mert tudatosabb és türelmesebb leszek általa. Ez egy önismereti út is, aminek köszönhetően az embereket is jobban megértem. A lakóink közül jól ismerem a rókáinkat: Chilit és Parázst, Csabit, a hiúzt, és Szilvesztert, a vadmacskát, de ez nem jelenti azt, hogy „kiismertem” az összes rókát, hiúzt, vagy vadmacskát, mert az adott fajon belül mindegyik egyednek más a személyisége.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*