fbpx

Parkerdei hírcsokor

0

Közösségi futással avatták fel az új futóutat a Pilisi Parkerdőben

Több mint hetvenen gyűltek össze október 14-én, vasárnap, hogy az interneten meghirdetett közösségi futással avassák fel a budapesti Hárs-hegyen kijelölt új futóutat. A Pilisi Parkerdő területén a gyalogos túrázás mellett a futás számít az egyik legnépszerűbb sportnak, aminek különösen a fővárosi erdőkben hódolnak egyre többen.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének munkatársai kibővítették, és a futók számára is széles körben elérhetővé tették a budapesti Hárs-hegyen évtizedekkel ezelőtt létesített sífutó utat. A mintegy 3 kilométeres nyomvonal nagyjából szintben haladva kerüli meg a Nagy-Hárs-hegyet, de a kisebb-nagyobb emelkedők változatossá teszik a terepet. A Hárs-hegyi örökerdőben futó, egy ember szélességű ösvényen teljes mértékben a természetben érezhetik magukat a terepfutás szerelmesei, de a kisebb kocogásra vágyók igényeit is kielégíti a nyomvonal. Az erdészek levágták a belógó ágakat, megtisztították az út űrszelvényét, ahol kellett, kijavították az út felületét. Új futó jelzést festettek fel, ami könnyűvé teszi a pálya követését, és egy információs táblát is elhelyeztek, amin a futóút térképe mellett a környék látnivalói is szerepelnek.

Az új futóutat a CoffeeRUN és a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett, jó hangulatú közösségi futással avatták fel a rövid hétvégén, ahol a sportoláson kívül a résztvevőknek az erdei futással kapcsolatos eszmecserére is lehetőségük volt. A városi futás alternatívájaként egyre többen keresik fel a budapesti erdőterületet, ami hosszabb és rövidebb távokon egyaránt ideális futási lehetőségeket kínál. A Budapesti Erdészet munkatársai ezt az igényt felismerve határozták el a meglévő sífutóút funkciójának bővítését, ami így az eddiginél sokkal hosszabb szezonban szolgálhatja majd a sportolni vágyókat.

Az új futóút nyomvonala részben a Hárs-hegyi örökerdő tömbben halad, ahol az erdőborítás folyamatosságának megőrzésével tartják fenn az erdőt a szakemberek, így aki futás közben egy kis pihenésre vágyik, a közeli tanösvényen erdészeti ismeretekkel is gazdagodhat.

Odútelepet létesítettek az erdészek Pilismaróton

Októberben Pilismaróton folytatódott a Pilisi Parkerdő Zrt. madárvédelmi programja, ahol az áttelelő fajok már akár télen használhatják az erdészek és természetvédők együttműködésével létesített új odútelepet.

Harminc számozott madárodút helyeztek ki a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a Pilismarót melletti szelídgesztenyésben. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közös program során az egyébként is különleges fafajú erdő természeti értékét növelik az ott megtelepedő madárfajok. A 25 kisebb odúban jövő tavasszal várhatóan örvös légykapó, széncinege, kékcinege vagy csuszka rakhat fészket, míg az 5 nagyobb odúban seregélyek telepedhetnek meg. Az egyes odúknak eltérő az elhelyezése, ugyanis a légykapók például a fatörzstől távolabbi, szabadon lengő odúkat, míg a cinege-fajok a fatörzs melletti fészkelő helyeket kedvelik jobban.

A felnyitható tetejű, így könnyen ellenőrizhető ládák nemcsak a tavaszi fészkelés idején, hanem már télen is jó szolgálatot tesznek az erdő élőlényeinek: több faj ugyanis ide visszahúzódva vészeli át a leghidegebb időszakokat, ami a madarak mellett a hosszú téli álmot alvó pelék számára is segítséget jelent.

A Pilismaróti Erdészet szakemberei és a természetvédők közös madárvédelmi programjuk keretében folytatják a térség madárvilágának megfigyelését, így az odútelep környékére tervezik a tavaszi madárgyűrűzési akciójukat is. Emellett folyamatosan nyomon követik az odúkban költő madarakat, így értékes információkat gyűjthetnek a térség madárvilágáról.

Az erdész szakmával ismerkedtek a szigetújfalui iskolások

A Ráckevei Erdészetnél ismerkedtek az erdészek mindennapi munkájával a Szigetújfalui Móra Ferenc Általános Iskola diákjai. Az ötödikes tanulók pályaorientációs nap keretében látogatták meg a Pilisi Parkerő Zrt. Duna-menti és Csepel-szigeti erdeit kezelő erdészetének szakembereit, akik nemcsak elméleti ismeretekkel, hanem gyakorlati foglalkozással is várták a tanulókat.

A makádi Parkerdő térségében öt kilométeres erdei séta során mutatták be a térség jellemző erdőállományait, és a fenntartásukhoz szükséges erdészeti munkákat. Ezeket aztán a gyerekek részben maguk is kipróbálhatták: felkerestek egy rakodót, ahol átlalóval megmérték a fák átmérőjét, majd a hosszát, megbecsülték a fák térfogatát, és elemezték a minőségüket.

Elsősorban a vidéki régiókban az erdőgazdálkodás jelentős munkahely-teremtő ágazat, amelynek napjainkban is kifejezetten nagy az élőmunka-igénye. A Pilisi Parkerdőben egyre több helyen bevezetett örökerdő-gazdálkodás pedig kifejezetten jól képzett, az erdei ökoszisztéma minden elemének működéséhez értő szakembereket kíván. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért már a középfokú erdészeti szakmai képzést is támogatja, a térségben például a piliscsabai FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnázium képzési programjában való részvétellel. Az erdőgazdaság emellett erdei iskoláiban és erdészeteinél is fogadja az oktatási intézmények erdészeti szakma iránt érdeklődő csoportjait.

Fenti hírek a parkerdo.hu honlapon is olvashatók.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*