fbpx

Megkezdődtek a jégtörés után a felmérések

0

Még mindig komoly területek lehetnek veszélyesek, átjárhatatlanok a Börzsöny erdeiben! A szakemberek elkezdték a károk felmérését, a közvetlen életveszélyt jelentő fák eltávolítását, az utak megtisztítását.

A felmérések első összegzése után az már világosan látható, hogy óriási terület – mintegy 10 ezer hektárt – érintett az ónos eső következtében kialakult károkban.

A tekintetben vegyes a kép, hogy koronatörések formájában, a törzsek derékba törésével, egyedi dőlésekkel, vagy esetenként nagyobb területen a faegyedek összessége károsodott. Mindenképpen drámai a kialakult helyzet elsősorban a Magas-Börzsönyben. A Kemencei Erdészetnél látjuk a legnagyobb károkat, de a Diósjenői Erdészetünk is jelentős károkat szenvedett el, míg Királyrét és Nagymaros környezetében inkább csak a magasabban fekvő térszintekben találjuk meg a természeti kalamitás következményeit.

Az erdészek, fakitermelő brigádok folyamatosan azon dolgoznak, hogy legalább a Börzsöny fő ütőereit (az erdészeti feltáróút hálózatot) minél előbb megtisztítsák, ami lehetővé teszi, hogy ezután a belső völgyek károsított erdeibe is eljuthassanak. Ezután a turisták számára a fontosabb turisztikai célpontok felé vezető főbb jelzések megtisztítását is célul tűzték, amiről folyamatosan tájékoztatjuk majd az érdeklődőket az interaktív térképen is.

A legfontosabb, hogy jelenleg, és ez a most következő hétvégét biztosan érinti, senkinek nem ajánljuk, hogy a túráját a Magas-Börzsönybe tervezze. Ehhez inkább keresse fel kiránduló központjainkat, vadasparkjainkat! Itt tájékozódhat ezekről részletesebben. A hegy lábáról tekintve a helyzet nem tűnik kezelhetetlennek, de ez csalóka. Hiszen elindulva egy korábban szépen karban tartott ösvényen viszonylag váratlanul jutunk olyan helyzetbe, ami balesetveszélyes. A behajló fák még mindig törhetnek, vagy szél hatására ki is dőlhetnek! A fák belsejében olyan feszültségek lehetnek, melyek dinamikus változást okoznak, ezzel pedig élet és balesetveszélyesek továbbra is!

Börzsöny

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*