fbpx

Beköszöntött a medvehagyma és a gyümölcsoltás időszaka

0

A Pilisi Parkerdő Zrt. aktuális hírcsokra a közkedvelt medvehagyma kapcsán az erdők nyújtotta gasztronómiai értékek világába vezeti be az olvasókat, a Budakeszi Vadasparkban pedig gyümölcsfaoltással kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatnak el mindazok, akik hasznos kertészeti tanácsokkal szeretnének gazdagodni a hétvégén.

A medvehagyma időszaka

Kora tavasszal hajt a dunántúli elterjedési területű erdei hagymás növény, a gasztronómiában igen sokoldalúan felhasználható, gyógyhatású medvehagyma. A Pilis Parkerdő Zrt. területén tömegesen csak a Gerecse térségében fordul elő, saját fogyasztásra napi maximum 2 kg medvehagymát lehet gyűjteni állami erdőterületen. Árusításhoz, még akkor is, ha 2 kg alatti mennyiséget szeretnénk szedni, a terület kezelőjének engedélyét kell kérni.

Gyűjtés közben ne térjünk le messzire a turistautakról, figyeljük, hova lépünk, ne tapossuk le a növényeket! Fokozottan védett vagy jégkárral érintett területen ne

térjünk le a turistautakról! A növények frissen kihajtott leveleit szedjük le, semmiképpen ne vigyük haza gyökerestől a növényt! Egyrészt ezzel károsítjuk a természetet, másrészt a megváltozott klimatikus viszonyok miatt a medvehagyma nem marad meg a kertünkben.

A medvehagyma levele összetéveszthető a később virágzó, de súlyosan mérgező gyöngyvirág levelével. A különbség a kettő között az, hogy a gyöngyvirág levelének nincs hagymaillata. Legyünk körültekintőek!

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnep a Budakeszi Vadasparkban

Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, régebben ebben az időszakban oltották, szemezték a gyümölcsfákat – a Budakeszi Vadasparkban ennek tiszteletére 2015. március 28-án, szombaton ünnepséget tartanak. Régi hagyományainkat követve idén is lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődők megtanulhassák az oltás egyik módját.

A március 28-i rendezvényen Kovács Gyula erdész-pomológus lesz a Vadaspark vendége, aki szeretettel fogadja az érdeklődőket, és gyakorlatban is bemutatja, megtanítja a látogatóknak az oltás fortélyait.

Szeretettel várnak tehát mindenkit, aki hasznos kertészeti tanácsokkal szeretne gazdagodni és szakembertől szeretné elsajátítani a gyümölcsfaoltás fortélyait. (Aki szeretné kipróbálni, saját kezűleg is olthat, és az oltványt haza is viheti.)

 A rendezvény időpontja:

  1. március 28. (szombat) 10:00

Részletes program:

10:00 Mosómedve látványetetés

11:00 Róka látványetetés

12:00 Erdei konyha – ehető erdei növények (előadás a színpadon)

13:00 Sakál látványetetés

14:00 Erdei konyha – ehető erdei növények (előadás a színpadon)

15:00 Kisragadozó látványetetés

11:00-től Gyümölcsfaoltási bemutató a színpadon

gyumolcsoltas_program

Eheti túraajánlatok kiegészítéseként letölthető vezetőfüzetet és térképet találhatnak az érdeklődő természetjárók a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján.

 Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*