fbpx

Mától lehet nevezni az Év Fája versenybe

0

Május 10-től június 10-ig ismét lehet nevezni az Év Fája versenybe. Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi meg a vetélkedőt, melyben konkrét fák – egyedek – bemutatását várjuk. A cél, hogy megtaláljuk azt a fát, amelyet a legtöbben szeretnek: a versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek különösen fontosak a jelölő közösségnek. A fa nevezésekor mellékelni kell annak történetét és a nevezést támogatók névsorát is.

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi meg a vetélkedőt, melyben konkrét fák – egyedek – bemutatását várják. A cél, megtalálni a legtöbb ember által kedvelt fát: a versenybe ugyanis olyan egyedeket lehet nevezni, amelyek különösen fontosak a jelölő közösségnek. A nevezéskor mellékelni kell néhány fotót, a fa történetét, korát, magasságát, kerületét és faját, illetve a nevezést támogatók névsorát is. Nevezni a evfaja.okotars.hu oldalon lehet.

A nevezett fák közül először az Ökotárs szakmai zsűrije legalább tucatnyi döntőst választ ki. A döntősökre a közönség szeptemberben szavazhat a weboldalon. A legtöbb szavazatot kapó fa lesz az Év Fája.

Emellett kiosztják a Hős Fa díjat is, és az Országos Erdészeti Egyesület is megajándékoz egy döntős fát. A Hős Fa címre olyan fák jelölését várják, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A nyertes fa egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtanak át a jelölőknek. A Hős Fa díja egy egészségügyi felmérés. A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején az Év Európai Fája versenyben is, amelyen az Év Európai Fája címet nyerheti el. A korábbi években kétszer nyerte magyar fa a versenyt, idén pedig a tatai öreg platán majd 54 ezer szavazattal lett második, rekordot döntve.

Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben részt vehet bármelyik korábban jelölt, akár döntős fa is. A jelöléseket a verseny oldalán keresztül, kizárólag online lehet beadni.  Az Év Fája verseny szervezője az Ökotárs Alapítvány.

Forrás: greenfo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*