fbpx

Gödöllőn vetélkedtek a jövő vadgazdái

0

Május 14-én és 15-én rendezték meg az Országos Felsőoktatási Vadászati Vetélkedőt ötödik alkalommal, amelynek ezúttal a gödöllői Szent István Egyetem adott otthont. Noha a vetélkedő hagyománya az utóbbi három évben tért vissza az egyetemisták életébe, magát az eseményt egy évtizede rendezte meg először a Gödöllői Vadászati Szakkollégium. A társulat célja már évtizedekkel ezelőtt is az önképzés, előadók meghívása és a kapcsolatépítés volt.

Szakács Dóra, a szakkollégium elnöke köszöntőjében elmondta, az újonnan életre keltett társulat 2012-ben célba vette, hogy a vetélkedőt évről évre megrendezzék, s a csapat kitartó munkája meg is hozta gyümölcsét. „Bízom benne, hogy az eddigi lendület a továbbiakban is kitart és egyre több intézmény csatlakozik a kezdeményezéshez, hogy ezáltal minden évben más és más intézmény lelkes gárdája szervezhesse meg a vetélkedőt” – tette hozzá.

„ A hagyományok megőrzése, az önképzésnek fontossága és az életre szóló kapcsolatok kialakítása a Vadvilág Megőrzési Intézet számára, illetve hallgatóink számára is nagyon fontos. Nekünk mindent meg kell tennünk azért, hogy ez a forma a jövőben is éljen, de az hogy, milyen formában működik majd, kizárólag a hallgatók elszántságán múlik” – fejezte ki gondolatait prof. dr. Csányi Sándor a megnyitón. Ahogy beszédében is elmondta, a vadászati szakkollégium körülbelül 30 éves múltra tekint vissza, ekkor alakult meg a gödöllői agrártudományi egyetemen az első vadászklub.

A résztvevők öt külön csapatban szerepeltek a vetélkedőn. A Debreceni rókák képviseletében Fehér Dorottya, Buzás Balázs és Kiss Gábor, a Debreceni kakasok versenyzői Juhász Gyula, Varga Dávid Sándor és Lázár Zsombor Erik. A Kaposvári Egyetemről a Somogyi bikák csapata érkezett Gölöncsér Gergely, Márok Máté és Gerbovits Máté személyében. Továbbá a gödöllői Szent István Egyetem két csapata nevezett: Vass Károly, Krizsán Tamás és Papp László a Nimródok csapatát alkották, a Jägermeister csapat résztvevői pedig Haraszti Attila, Fodor János és Balogh Bence voltak.

A kezdeményezés remek kiegészítője az egyetemi tanulmányoknak, mind gyakorlati, mind pedig elméleti szempontból. A vetélkedő első napján a galgamácsai Bányavölgy Lőtéren mérkőztek meg a csapatok: jó néhány dublé lövése a sörétessel, állócél lövészet, valamint vendég kísérési – vadászetikai gyakorlat után némi fejtörést kívánó feladat elé néztek a versenyzők: vadászatot kellett szervezniük.

Az elméleti tudás bizonyítására a második napon volt lehetőségük a versenyzőknek. Növény- és magfelismeréssel, korbecsléssel, trófeaminősítéssel, állathang-, madár- és nyomkép ismereti feladatokkal, vadászkürtjelzés és vadászkutyafajta felismeréssel is meg kellett küzdeniük.

A verseny eredményeként a dobogó legfelső fokán a Nimródok álltak 860,5 összesített ponttal, második helyezést a Jägermeister érte el 758 ponttal, a harmadik helyen a Debreceni rókák végeztek 658 ponttal. Negyedikként 639 ponttal a Debreceni kakasok, ötödikként 521,5 ponttal pedig a Somogyi bikák értek célba.

Egyéni versenyben abszolút győztesként Vass Károlynak gratulálhatunk, aki összesen 269,5 pontot ért el a kétnapos versenyen. Őt követi Krizsán Tamás 251 ponttal, a harmadik legjobb versenyzőnek pedig Haraszti Attila bizonyult 244,5 ponttal.

Mindez nem valósulhatott volna meg a szervezők – Fábiánfy Lilla, Lukács Anna, Putz Krisztina, Ragó Martin, Szakács Dóra és Tóth Bálint-, illetve a támogatók nélkül.

S hogy mely egyetem rendezi majd meg a következő vetélkedőt? A SZIE-sek bizony már elültették a bogarat vendégeik fülében!

Forrás: Fülöp Zita

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*