fbpx

Kóborló fülesbaglyok

0

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg az erdei fülesbagoly, fiókái is kicsi koruktól fogva elevenek. Mielőtt repülni tudnának már elkóborolnak az odúkból, éjszakánként a környéken lakókat ijesztgetik földöntúli jelzőhangjukkal.

050411_12

Zsoldos Árpád madarász a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában kifejtette, a bagolyfiókákra jellemző, hogy még röpképtelen állapotukban szétmászkálnak a fészekből, ami általában egy odú, vagy az erdei füles esetében elhagyott szarkafészek. Nem egyforma nagyságúak, ezért is mennek felderítésre.

Kikelésük után orgonasípokra emlékeztetnek, mert a tojó lerakja az első tojást, amire ráül, két nap múlva lerakja a következőt, majd ismét, vagyis az elsőnek kikelő fióka nagyobb a többieknél. Emiatt a kisbaglyok nem tudják elviselni egymás társaságát, igyekeznek elhúzódni egymástól, távol másznak a fészektől – ugyanis nagyon ügyes mászók -, aztán elrejtőznek.

Viszont, nem mindegyiküknek sikerül az elrejtőzés, ilyenkor lelik fel őket az emberek. A madármentő állomásokra és állatkertekbe jelenleg igen sok bagolyfióka kerül be. A szakember hangsúlyozta, ne fogjuk be, és ne fogdossuk össze a fiókákat. Ha például találunk egy erdeifülesbagoly-fiókát a földön, az nagyra borzolja magát, kattog a csőrével, igyekszik ijesztőnek látszani. Ne ijedjünk meg, hanem óvatosan nyúljunk alá, és tegyük fel egy magasabb ágra, ahol este a szülei megtalálják.

A fióka hanggal tudatja szüleivel hollétét, és azt is mennyire éhes. Ha nagyon mardossa az éhség, akkor intenzíven, gyors ütemben, nagyon rövid szüneteket tartva hallatja a sípoló hangot. Ha kevésbé éhes, akkor éppen csak jelzi jelenlétét.

erdei_fulesbagoly_monoki_akos_0001

Az erdei fülesbagoly közepes nagyságú, testhossza 25-37 centiméter, testsúlya 20-30 dekagramm. Jól látható tollfüle és nagy, narancsvörös szeme van. Hallását is kitűnően felhasználja vadászatkor.

Zsoldos Árpád kifejtette, hallásuk és látásuk kiváló, de a teljes sötétségben természetesen már ők sem képesek csak a szemükre hagyatkozni, de hallásuk alapján ilyenkor is tudnak vadászni.

Az erdei fülesbagoly jól látható tollfülének semmi köze a halláshoz, az csak dísz. Füle a szeme mellett található, a tollak alatt, óriási, félhold alakú fülnyílással. Belső szerkezete aszimmetrikus, ezért a hang irányát és távolságát is fel tudják mérni, nagyon pontosan bemérik a motoszkáló egeret, és el is kapják.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*