fbpx

Emléktáblát avattak Sellyén

0

Az Országos Erdészeti Egyesület eddigi egyetlen határon túli szervezete, az Erdélyi Helyi Csoport 2010. május 18-án a Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészetének tanácstermében alakult meg. Az eseményre emlékezve 2015. június 29-én emléktáblát avatott az Egyesület, Sellyén.

A megalakulás előzménye az erdélyi erdészek belépési szándéka volt az egyesület tagjai sorába. Hamar kiderült, hogy az alapszabály nem tartalmaz semmilyen korlátot külföldi szakemberek tagságával kapcsolatban, így nem volt akadálya a belépésnek. Az Országos Erdészeti Egyesület mint a Kárpát-medence szülötte és tagsága mindig is az előrehaladás, az egymás iránti segítés elkötelezett szervezete volt. Az OEE akkori főtitkára, Ormos Balázs javasolta, hogy az egyesületi munkába úgy tudnak hatékonyan bekapcsolódni az erdélyi kollégák, ha helyi csoportot alakítanak. Erre kiváló alkalom kínálkozott a közelgő pécsi 141. vándorgyűlésen.

A Székelyudvarhelyi Magánerdészet és a Sellyei Erdészet ekkor már több éve szoros partnerkapcsolatot ápolt egymással, így a helyi csoport megalakulására a legjobb helyszínt a Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészete biztosította. Az ünnepi aktuson az egyesület akkori vezetői, valamint a Baranya Megyei Helyi Csoport tisztségviselői képviselték magukat. Az OEE Erdélyi Helyi Csoportjának elnöke Szakács Sándor (Székelyudvarhely), titkára Orbók Ilona (Csíkszereda) lett.

Ennek éppen öt éve. A különleges alkalomra ünnepséget szerveztek az egyesület helyi csoportjának tagjai. Az egész napos szakmai program mellett a Sellyei Erdészet épületén elhelyezett emléktábla avatásával emlékeztek a megalakulásra. A rendezvényre a baranyai erdészek mellett Erdélyből és Horvátországból érkeztek magyar kollégák. Az OEE elnöksége nevében Lomniczi Gergely főtitkár, az erdélyi csoport nevében Szakács Sándor elnök, a baranyai erdészek nevében Hirmann Antal HCs elnök mondott köszöntő beszédet. A rendezvény végén mintegy 50 erdész énekelte el az erdész- és a székely himnuszt.

Az esemény külön aktualitása, hogy az Országos Erdészeti Egyesület, jövőre, Székelyföldön tervezi megrendezni az éves vándorgyűlését. Az ünnepi esemény egészének az elmúlt 107 évben most először adna otthont határon túli magyar közösség.

Forrás: OEE

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*