fbpx

Kevés az elefánt és sok az oroszlán Mozambikban

0

Az orvvadászok túl sok elefántot öltek meg, ezért hirtelen sok ennivalója lett az oroszlánoknak, akik így elszaporodtak.

Megnőtt az oroszlánpopuláció az egyik legnagyobb mozambiki vadrezervátumban, ahol az orvvadászok által lelőtt elefántok teteme révén jelentősen megszaporodott a húsevők “élelmiszerkészlete”.

Az oroszlánok számának növekedése a Niassa Nemzeti Parkban részben az elefánttetemeknek tudható be, de más tényezők is szerepet játszottak benne – mondta Colleen Begg környezetvédő, a Niassa munkatársa. Ilyen tényező az oroszlán zsákmányának számító más fajok elszaporodása, de a felvilágosító kampány is, amellyel az észak-mozambiki vadrezervátummal szomszédos falvak lakosait győzik meg, hogy kíméljék meg az oroszlánok életét.

A oroszlán populácó növekedése a Niassa Nemzeti Parkban ellentétes a más afrikai országokban tapasztalt folyamatokkal. Az oroszlánok is szerepelnek a veszélyeztetett fajok vörös listáján. Az orvvadászok az elmúlt években évente több tízezer elefántot öltek le Afrikában, hogy kielégítsék az elsősorban kínai elefántcsont-keresletet.

A felmérések szerint a niassai oroszlánok száma 950 és 1200 között volt 2012-ben, míg 2005-ben csak 580 és 810 között mozgott – mondta el Colleen Begg.

Májusban a természetvédők közölték, hogy az elefántok száma mintegy 50 százalékkal, 13 300-ra csökkent az elmúlt öt évben az orvvadászat miatt. A legtöbb elefántot a Niassa Nemzeti Parkban lőtték le.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*