fbpx

Nő az oroszláncsont export

0

Virágzik az oroszláncsont exportja a Dél-afrikai Köztársaságból Ázsiába, de ez a látszólag aggasztó kereskedelem egyelőre nem fenyegeti létében a vadon élő többezres állományt – állapította meg egy Johannesburgban csütörtökön közzétett, a TRAFFIC és a WildCRU természetvédelmi szervezetek által patronált tanulmány, amely első ízben vizsgálta a kérdést.Nem tudni ugyanakkor, hogy mi a helyzet Afrika többi részén, mert a kutatás csak a Dél-afrikai Köztársaságra terjedt ki.

2012 óta 1,7 millió ember csatlakozott egy internetes petícióhoz, amely az oroszláncsonttal való kereskedelem világméretű tilalmát követeli. A Dél-afrikai Köztársaságból 2008 óta exportálnak oroszláncsontot növekvő mértékben Délkelet-Ázsiába, főleg Laoszba, de Vietnamba is, ahol szerelmi bájitalt kotyvasztanak belőle, különösen azóta, hogy az ugyanerre a célra felhasznált ázsiai tigris gyakorlatilag eltűnt. Egy-egy oroszláncsontvázért 1260 és 1560 dollár közötti összeget adnak, de az ár elérheti a 2100 dollárt is, ha megvan a koponya is – olvasható a tanulmányban, amely hangsúlyozza, hogy az oroszláncsonttal való kereskedelem jelenleg inkább csak a dél-afrikai oroszlántenyésztők számára jelent kiegészítő bevételt, nem ösztönöz orvvadászatra.

Dél-Afrikában az oroszláncsontexportnak elhanyagolható hatása van a vadon élő oroszlánok populációjára, a csontkereskedelem másodlagosnak és fenntarthatónak tűnik – oszlatja el a tanulmány az aggodalmakat. Rámutat, nem igazolódtak azok a korábbi félelmek, hogy 10-15 ezer dollárra is emelkedhet az oroszláncsontváz ára, és hogy a vadon élő oroszlánok csontjaiért magasabb árat fizetnének, mint a tenyésztettekéiért. Úgy tűnik, hogy az oroszláncsont-kereskedelem jelenleg törvényes keretek között zajlik a tenyésztők és az erre szakosodott exportőrök részvételével – közli a tanulmány.

A Dél-Afrikában élő 9100 oroszlán 68 százalékát tenyésztők tartják, a vadon élő példányok pedig rezervátumokban, védett körülmények között vannak. A vadászok által elejtett oroszlánok 95 százaléka tenyészetekből származik, és azokat csak pár nappal a vadászat előtt engedik ki a vadonba. A vadon élő oroszlánok esetében csak elvétve fordul elő orvvadászat, és nem áll kapcsolatban csontkereskedelemmel, inkább a falusiak élelembeszerzésével – nyugtatja meg az aggódókat a maga nemében első felmérés.

Forrás: inforadio.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*