fbpx

Ízelítő márciusi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei harmadik lapszámában ezúttal a különféle sörétes puskák és a velük kapcsolatos szakmai kérdések témaköröket járjuk körül. Az újságot március 3-tól keresse az újságosoknál.

A tartalomból:

Bock és dupla

E havi lapszámunkban valami különlegessel készültünk Olvasóink számára. Abból az ötletből indultunk ki, hogy ha valaki vadászik, annak feltételezhetően van, avagy éppen vannak puskái, s ha már használja őket, akkor legalább egy egészen kicsit érdeklődik is utánuk. A fegyverszekrény lakói közül ezúttal a sörétes puskákat és a velük kapcsolatos szakmai gondolatokat prezentáljuk Önöknek. Témaválasztásainkat tekintetbe véve igyekeztünk úgy a praktikum, mint a szakmai ismeretek oldaláról meríteni oly módon, hogy a képzeletbeli mérleg nyelve egyik oldalra se billenjen el. Történelmi jellegű írásunkban felvázoljunk például a sörétes puskák fejlődésének állomásait, tévútjait, zsákutcáit és apró, sok esetben forradalminak ható részmegoldásait. Békés Sándor „Vadászházi esték” című rovatában ismét olyan megszívlelendő tanulságokról olvashatnak, mint például a sörétes puskák közösségszervező szerepéről vagy a lőkészség és a gyakorlás kapcsolatáról. Tőtős Lehel arra hívja fel a figyelmüket, hogy mire érdemes odafigyelni, ha használt „vasat” akarunk vásárolni. Bálint Elemér kollégánk egészen Ulmig zarándokolt el, hogy fotókkal dokumentálva megoszthassa Önökkel, miként készül egy-egy méretre szabott tus a német Krieghoff gyárban. Pechtol Szabolcs egy 12-es kaliberű Browning B525-öst és egy 20-as Beretta Silver Pigeont próbált ki – vadászaton és a lőtéren.

A Frommer a mi Stradivarink

Ma Magyarországon Szollár András neve és a sörétlövés elválaszthatatlan egymástól. Ő a neves angol fegyvergyár – a Holland&Holland – hazai képviselője, lőoktató, aukciós házak megbecsült vendége, és, ahogy a cikk címe is utal rá: régi puskák gyűjtője. A világszerte elismert szakemberrel nemcsak az imént említett témák érdekességeit vesézzük ki, hanem szólunk az aukciókon megkaparintott fegyverek utóéletéről – a felújításról –, az angol puskagyártás történelméről, a magyarországi prémium katagóriás puskák iránti keresletről, a sikeres sörétlövés bevált receptúrájáról is és természetesen nem végeződhet úgy a beszélgetés, hogy ne ejtenénk pár szót a vadászatról. Ez utóbbi témával kapcsolatos az alábbi, kedvcsináló gondolat is: „A bőgő bikát húsz méterről kell meglőni, a fácánkakast negyvenről!”

FeHoVa 2016

Két esztendő híján, negyed százada gyűlnek össze a fővárosban a Fegyver, Horgászat és Vadászat (FeHoVa) nemzetközi kiállítás égisze alatt Magyarország és a környező országok jágerei, illetőleg horgászai. Mint ahogy azt Olvasóink is megszokhatták, lapunk ezúttal is első kézből tudósít a rendezvény minden mozzanatáról. Hagyományainkhoz híven most is a lehető legtöbb fotóval igyekszünk átadni Önöknek a HUNGEXPO „A” pavilonjában uralkodó hangulatot, hogy aki netán az idei évben nem jutott el a kiállításra, az se maradjon le semmi lényeges mozzanatról.

Kaszó Kupa

Ha február, akkor minden hazai vérebes tudja, hogy a szakembereket a Kaszó Kupa tartja lázban. Talán nem lőjük le a poént senki számára, ha eláruljuk: ezúttal is feszült minden vezeték!

Szalonkaindikátorok

Tavasz elején, a szalonkákat várva egy-egy növény előbújása, vagy egy-egy vándormadár megjelenése sokszor felér egy szalonka észlelésének az érzésével, hiszen amíg hajnalban és este a szalonkákat keressük, addig napközben azokat a jeleket kutatjuk, amik utalhatnak a megérkezésükre.

Terepen a városi vadász

Senkit se tévesszen meg a képen látható gépjármű színe, az új Suzuki Vitarát egyáltalán nem kell félteni a vadászterületen való használattól. Kivittük a városból a Samurai és a régi Vitara trónkövetelőjét, hogy megtudjuk, valóban méltó utód-e…

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*