fbpx

Ízelítő októberi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei tizedik lapszámában ezúttal a dámmal és a barcogással kapcsolatos szakmai kérdéseket járjuk körül. Az újságot október 6-tól keresse az újságosoknál! Ha nem akar eddig várni, akkor pár perc alatt könnyen előfizethet (így a magazin már október 3-án a postaládájában várja majd), amennyiben ide kattint.

A tartalomból:

– A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnöki székében áprilisban Bernard Lozét a svájci George Aman váltotta. A szervezet éppen a tavalyi évben meghirdetett nemzetközi vadászati könyvtárát alakítja ki Magyarországon, amelynek még üres polcai között készítettünk interjút az új elnökkel, a CIC Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén található központjában.

– A hazai dámgazdálkodás nemzetközi szinten is elismert eredményekkel büszkélkedhet. Az 1960-70-es évekbeli vadtelepítéseknek ez volt az egyik kiemelt célfaja. A telepítési program sikerét a hazai lapátosok világranglistán elfoglalt előkelő helyezései is jól példázzák. De lássuk, hogyan alakult lapátosaink állománya az elmúlt időben, azaz honnan, s hogyan jutottunk el a „nulláról” a világhírnévig…

– A vadászatban aranyszabály, hogy sohasem szégyen kérdezni, főleg, ha az ember sokat látott szakembereket faggat, így gyarapíthatjuk az egyes vadfajokkal kapcsolatos tudástárunkat. Ezt tettük mi is a dámvadásztatással kapcsolatban a Gyulaj Zrt. szakembereinek segítségével…

– Az Újpetrei Dámvad Vadásztársaság a dél-baranyai dombság szívében gazdálkodik. A területre éppen harminc esztendővel ezelőtt telepítették be a dámvadat, s akkoriban talán még ők maguk sem gondolták, hogy egyszer náluk fog kialakulni hazánk egyik legkiválóbb trófeaminőséget produkáló állománya, s nemes egyszerűséggel csak „dám-Kánaánként” emlegetik majd őket a szakmabeliek. Pedig aki ezt a jelzőt rájuk aggatta, bizony nem járt messze az igazságtól…Októberi lapszámunkban Wallendums Péter riportját olvashatják el az újpetrei társaságról.

– Török Antal neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng, legalábbis azok számára, akik a vadászati közéletben, vagy szakmai körökben gyakorta megfordulnak. A Pannonvad Kft. solymári „rezidenciájára” Kókai Márton látogatott el, hogy vendéglátóját életpályájáról, illetőleg – e havi központi témánkat érintve – a dámvadásztatással kapcsolatos szakmai kérdésekről faggassa.

– A barkácsolás klasszikus – már-már elfeledett – egyéni nagyvadvadászati mód, melynek sajátos, különleges hangulata van. Lényege, hogy lovasfogattal, illetőleg télen, arra alkalmas hóviszonyok közepette szánnal a nagyvadat erdei élőhelyen, a nappali tartózkodási helyein, míg mezei élőhelyen a táplálkozóterületek környékén próbáljuk felkutatni, közelebb férkőzni hozzá. Minderről Németh Zoltán cikkében olvashatnak bővebben.

– E havi teszt rovatunkban két Nikon távmérőt vittünk ki a területe. Pechtol Szabolcs „puskás”, Sági Szilárd pedig íjász szemmel vette górcső alá a termékeket.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*