fbpx

Vérebeket bántalmaztak munka közben

2

Tegnap már esett szó a hihetetlennek tűnő, sokszor bulvár jellegű újságcikkekről, azonban a soron következő eset valóban megtörtént Magyarországon, mégpedig november 20-án, a Szalajka-völgyben.

Szabon Gábort és kutyáját, Ronyt sokan ismerik, hiszen munkáikról számos internetes oldalon, így a vadaszlap.hu-n is lehetett már olvasni. Az alábbi eset velük történt meg.

Az utánkeresőt vasárnap reggel hívták fel telefonon: egy szarvastehenet kellett volna megtalálni, amely valószínűleg láblövéssel ment el, mert csontszilánkra bukkantak a rálövés helyén. Mivel Gábor délelőttre már be volt táblázva egy másik munkával, ezért csak délután tudtak belefogni az utánkeresésbe.

A hivatásos vadászok már várták, amikor megérkeztek Szilvásváradra. Gábor kutyái közül Rony állt rá a csapára, aki elsőre felvette a keresett vad nyomát. Később a vezető két négylábú társát is utána engedte. Négy kilométer hajsza után végül meghallották Rony ugatását, a másik két kutya pedig vissza is jött gazdájához. A véreb a GPS szerint egy hegytetőn, egy frekventált turistaút mellett állította a vadat. A vadőrrel abban maradtak, hogy megpróbálják kimozdítani a sebzett szarvastehenet a turistaút közeléből egy olyan háttér elé, ahol kockázatmentesen, balesetveszély nélkül le lehet majd adni a kegyelemlövést. Ez a „manőver” azonban nem sikerült és a sebzett vad Szilvásvárad felé vette az irányt, nyomában Gábor kutyáival. Az egyik vadőr ekkor a terület egy másik szegletéből követte nyomon az eseményeket.

Végül Szilvásvárad polgármesterének telefonja oldotta meg a kutyák hollétének kérdését, mert az ebek behajtották a vadat a Szalajka-völgy kezdeténél lévő bazársorra, ahol állóra csaholták. A helyszínre elsőként a csapattól külön mozgó hivatásos vadász ért, akit nem várt látvány fogadott. A sebzett szarvas két fabódé között feküdt, Rony pedig eszméletlenül a földön. A másik két kutyának se híre, se hamva nem volt. Elsőre azt hitte, hogy az eb elfáradt a hajszában, ám a bazársoron tartózkodó emberek lévén hamar rájött, hogy nem ez történt. Kiderült, hogy két férfi karókkal esett neki a vadat csaholó kutyáknak. Ronyt eszméletlenre verték, a másik két kutyát pedig elüldözték, amelyeket két órával az eset után találtak meg a környéken. A vadászkutyáknak szerencséje volt, mert a környékben sétált éppen egy fiatal pár, egy tacskóval. A nagy felfordulásban nem találták a kutyájukat és azt hitték, hogy a két férfi azt az ő ebüket bántalmazza, így tettük közben „leállították” a brutális cselekedetet.

Mire Szabon Gábor a helyszínre ért, Rony már képes volt felemelni a fejét. Jelenleg egyik lábára sántít, a testét pedig több helyen ödémák borítják. A sajnálatos esetet tovább árnyalja, hogy a kutyán lévő GPS az ütések következtében tönkrement. Az ügyről értesülve a rendőrség is kiérkezett a helyszínre, ahol felvették az érintettek adatait. Az utánkereső az ügyben feljelentést tervez tenni a két férfi ellen, akik közül az egyik állítólag „vadász”…

(A szarvastehén ügyében egyébként a vadőrök megkérték az engedélyt a lakott területen való elejtésre, amit meg is kaptak, így amikor már kevesen voltak a helyszínen, a vadat megváltották a szenvedésétől.)

A két bódé között fekvő szarvastehén. Szabon Gábor felvétele. Elmondása szerint a keze nagyon remegett a történtek miatt, ezért lett ez a fotó ilyen homályos

A két bódé között fekvő szarvastehén. Szabon Gábor felvétele. Elmondása szerint a keze nagyon remegett a történtek miatt, ezért lett ez a fotó ilyen homályos

Forrás: KM

Megosztás

A szerzőről

2 hozzászólás

  1. Dabronaki Sándor be

    Kíváncsi lennék, tényleg “vadász” volt-e az egyik “elkövető”.
    Bár semmin nem csodálkoznék, évekkel ezelőtt (már nem tudom időben pontosan elhelyezni), de egy magát “vadásznak” mondó ember, nem ismerte fel a hajszában eltévedt vérebet. A kutya örömében, hogy találkozott újra emberrel, odaszaladt hozzá. A “vadász emberünk” pedig, megváltotta vadat űző szenvedélyétől.
    Ha kiderül, hogy “vadász” a mostani tettes, remélem többet nem lesz az.

Reagálj

*