fbpx

Lengyel munkavizsgán

0

Három éve, hogy Lengyelországban is elkezdtem dolgozni a tacskóimmal. Számos munkavizsgán vettünk részt – vércsapa, földalatti-rókán, vaddisznós és összetett versenyeken. Az itteni munkavizsgákat nem szeretném összehasonlítani a magyarországival, mert teljesen mások, de szintén az FCI által szabályozottak. (A tagországok munkavizsgái között vannak eltérések.) A Lengyel különbségek elsősorban abból adódnak, hogy a vadásztársaságok rendezik a munkaversenyeket. Regionális, nemzeti és nemzetközi megmérettetéseken vehetünk részt. Egy-egy versenyen két-három bíró bírál egy kutyát. Nem egyszerű a CPC (CACT) címet megszerezni, ahhoz a teljes versenyt kell megnyerni. Tehát egy kutya részesül a CPC (CACT) címben. Tacskóknál a Lengyel Munka Champion feltétele 3 darab CPC (CACT) cím (Egy minimum nemzeti vagy nemzetközi munkavizsgáról, egy CPC pedig földalatti munkavizsgáról-rókán, illetve az első és az utolsó CPC cím között 6 hónapnak kell eltelnie). Természetesen a további első, második és a harmadik díjas munkákat is díjazzák diplomával. Nemzetközi versenyen az első helyezetnek jár a CACIT is, a másodiknak pedig a R.CACIT cím. A záró ceremónia előtt egy közös ebédre vagy vacsorára is van lehetőségünk és átbeszélhetjük az aznapi eseményeket.

A vércsapa versenyeken külön versenyeznek és konkurálnak a vérebek (FCI VI.). Tacskók (FCI IV.) és más vadászkutyafajták (FCI III., V., VII., VIII.), akik erre a munkavizsgára kötelezettek együtt konkurálnak. Az a kutya, aki először vesz részt vércsapa munkavizsgán (minimum 9 hónapos kor), annak lövésállósági tesztet kell teljesítenie két leadott lövéssel, amelyik kutya lövésfélő, azt kizárják a versenyből. Ezt elég, ha egyszer teljesíti és a következő versenyeken felmutatjuk az erről kiadott lapot. Ezután jön az engedelmesség két választható opcióval: a) rögzítve vagy b) nem rögzítve a kutyánkat. Előre jeleznünk kell, melyik választjuk. Fixálás esetén ez -8 pontveszteséget jelent. Maga az engedelmesség 5 percig tart és két lövést (2 perc után egy lövés, megint 2 perc és még egy, majd egy perc várakozás és vége.) adnak le, vizsgálva a kutya reakcióit. Ha a kutya megváltoztatja a helyét (kevesebb, mint 5 méter) vagy elkezd ugatni, akkor kevesebb pontot fog kapni. A kutya vezetője 50 méteres távolságból elrejtőzve várakozik.  Minden kutyát külön bírálnak el, ha ezt teljesítettük, akkor megkezdhetjük a csapa kidolgozását.

IMG_0436

A csapa kora (állási ideje) 8-16 órás, mely egy éjszakát állt vagy 40-48 órás, mely két éjszakát állt (itt csak azok a kutyák versenyezhetnek, akik diplomát szereztek a 8-16 órás csapán). Tacskóknál a csapa hossza 600 méter 3, 4 töréssel, de tapasztalataim szerint ez nem egyszer meghaladta akár az 1500 métert! Természetesen ez függ az adott területtől is. A területeken általában mindenhol friss nyomok, váltók találhatóak, de ezeket a nehézségeket át kell hidalni. Beleértve az igazi és szép hamisíthatatlan természetet. A csapák irányát 3-4 fán jelölik a rálövés helyétől számítva körülbelül 50 méteren keresztül. A csapák nem „túl szabályosnak” mondhatóak, itt a törésekre gondolok. Az itteni versenyek csapái leginkább egy éles utánkereséshez hasonlítanak. A vércsapa végére vaddisznót, őzet, gímszarvast vagy dámot helyeznek, ez attól függ, hogy milyen vért használtak a fektetéskor.

Elérhető maximum pontszám 100 pont, de plusz 20 pontot még szerezhetünk, ha a kutyánk a második sebágytól önállóan dolgozik, megtalálja a vadat és ezt 5 percig ugatja, amíg a vezetője oda nem ér vagy a dermedthez oda nem vezeti (második sebágytól önállóan dolgozik, megtalálja, visszajön maximum 10 percen belül és odavezeti a vezetőjét a vadhoz. Előtte a vezetőnek meg kell mondania a bírónak, hogy milyen módon fogja mutatni a kutya, hogy megtalálta a vadat). A csapa végén egy segítő elrejtőzve figyeli az eb viselkedését a vadnál. Az a kutya, aki eszi, vagy el akarja ásni a vadat, azt kizárják a versenyből.

IMG_0437

A vaddisznós munkavizsgára 9 hónapos kor betöltése után lehet jelentkezni. Ha a kertben több disznó van, akkor a kert mérete minimum 2 hektár. (A kertben ahol egyszerre, csoportban versenyeznek a kutyák ott min 5 hektáros a kert, de ezt az opciót most nem részletezem itt.) A disznós vizsga szintén lövésállósággal kezdődik. Ezt követően jön az engedelmesség az erdőben, mely két feladatból áll: a) behívás – síppal vagy kézjellel b) pórázon vezetés – egy adott irányba jobbról, balról „S” alakot leírva kerüljük meg a fákat, mintha lassan cserkelnénk. Erre a feladatra célszerű cserkelő pórázt használni, ami segíti a kutyát a mozgásban, mivel a kutya nem húzhat, távolodhat el tőlünk. Mindkét esetben külön pontszámot fogunk kapni és ezt követően jelentkezhetünk a kerti munkára. A vaddisznós kert mérete 1-5 hektár. A kertben a bírálati lap leadása után egy általunk kiválasztott irányba pár lépést tehetünk a kutyánkkal, lecsatoljuk és bíztatjuk a keresésre, 10 perc alatt meg kell találnia a vaddisznókat. Nagyon fontos, ha a kutyát nem érdekli, vagy nem találja, és nem ugatja a disznókat, akkor kizárják a versenyből. Továbbá, itt kell megemlítenem hogy a kutya a disznókat nem támadhatja vagy lóghat rajtuk (a legfontosabb a kutya biztonsága, mint a vadászatokon, kereséseken.), mert pontokat veszíthetünk, ami kettes osztályzatot jelent és diploma nélküli munkát. (Nézik a keresés, támadás, követés, ugatás módját.) Miután a tacskónk megtalálta a disznókat, a bírónk meghatározza, hogy milyen hosszan kell dolgoznia. A vaddisznós munka befejeztével egy 8-16 órás, 400 méteres csapát kell még kidolgozni, szintén 3,4 töréssel. Tehát, a disznós munka egész napos, rendkívül összetett vizsga, amely komoly koncentrációt igényel mind a kutya és gazdája részéről! Illetve tapasztalt kutyával érdemes versenyezni egy ilyen munkavizsgán. Elérhető pontszám 140 pont, de plusz 20 pont itt is szerezhetünk. Természetesen arra is van lehetőség, hogy 9-24 hónapos korig, a fiatal kutyánk letegyen egy próba vizsgát (próba pracy) könnyebb feltételekkel (például nincs vércsapa vizsga). A kert mérete 1 hektár. Ebben az esetben is kapnak a kutyák diplomát, de a munkavizsga bizonyítványt nem lehet vele megszerezni. Maximum pontszám itt 100 pont. Ez is egyfajta gyakorlás, tapasztalatszerzés, személy szerint ezt nagyon jó dolognak tartom.

Forrás: Bassotto di Corleone Kennel

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*