fbpx

Üzekedési tapasztalatok

0

Hamarosan lecseng az őzek üzekedése, a vadászok figyelme pedig augusztus elteltével a bőgés felé terelődik majd. Mielőtt ez megtörténne, álljunk meg egy pillanatra és tekintsük át röviden, hogy milyen is volt az idei őznász. Vajon mennyire volt hatással az extrém hőség, valamint a hőmérséklet ingadozás a vadászatokra és az agancsokra? Az ország különböző pontjairól érdeklődtünk a témáról négy szakembertől.

Papp István, Magyar Őzért Szakmai Műhely alapítója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tapasztalatokról mesélt lapunknak:

– Idén nem volt túl sok alkalmunk őzre vadászni a hosszan tartó kánikula miatt. A vadásztársak is arra panaszkodtak, hogy el-el maradnak a bakok, nem csak a nappali órákban, de az éj leszálltával sincs kompenzálva az őznász. Sok éves tapasztalatból mondom, hogy a tartósan nagy hőségben általában visszaesik a bakok aktivitása.

Pálinkás István, a Pest megyei Ráckevei Vadásztársaság hivatásos vadásza az előző beszámolóhoz hasonló dolgokat tapasztalt. Az augusztusi lehűlés előtte semmi mozgás nem volt a területen. A melegben 2-3 naponta 1-2 bakot tudtak csak terítékre hozni. A szakember úgy véli, hogy a meleg miatt egy héttel elcsúszott az üzekedés csúcspontja. A lehűlés alatt jól ment a hívás, borítottak a bakok. Eddig egy 636-, egy 450- és egy 420 grammos bak is esett a területen.

Bognár Rolland, a Győr-Moson-Sopron megyében található Rábatamási-Hansági Vadásztársasában a következőket tapasztalta:

– A tavalyi idény jó volt, az idei eddig elég gyenge. Július végén tombolt a hőség, a vendégekkel kimenve csak ritkán volt szerencsénk és akkor is kizárólag a reggeli órákban jutottunk lehetőséghez. Nem jött ki vad a tarlóra, inkább a kukoricában maradt. Az augusztus elejei lehűléssel viszont megjöttek a bakok nálunk is. A tavalyi 350 grammos átlag mellett, idén kicsit rosszabb, átlagosan 340 gramm trófeatömegről beszélhetünk.

A Baranya megyei Martonfán Agyaki Gábor, a Karasica-völgye Vadásztársaságban dolgozó hivatásos vadász is hasonlóakat tapasztalt. Állítja, hogy a meleg az üzekedés velejárója – és egy bizonyos szintig még fokozza is az őzek kedvét a párosodásra –, de amikor a forróság elviselhetetlenné válik, azt se ember, se vad nem állhatja. Az országos tendencia itt is megvolt, mert a múlt hét elején indult be ismét az üzekedés. Az elmúlt évekhez képest meglepően jó képességű bakokat lövetett. A szakember nem a téli takarmányozásra esküszik, hanem vaddisznós terület lévén a megfelelő élőhely- és állománygazdálkodásba veti a bizalmát.

Kárpáti Nikolett

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*