fbpx

Afrikából csempészik a vadhúst Brüsszelbe

0

Illegálisan elejtett afrikai vadfajok húsát árulják több boltban is Brüsszel főként afrikaiak által lakott Matongé negyedében – jelentette a belga sajtó szombaton.

A VRT flamand közszolgálati csatorna riporterei rejtett kamerával járták be a városrészt, ahol néhány üzletben Afrikából becsempészett majom- és antilophúshoz is hozzá tudtak jutni. A vásárolt húsok védett fajok, például a Brazza-cerkóf, a vörösfarkú cerkóf és a kék bóbitásantilop orvvadászatából származtak – derült ki.
Szakértők rámutattak: Brüsszelt közvetlen repülőjáratok kötik össze számos afrikai várossal, ezért vált fontos célpontjává a csempészeknek, akik innen Európa más részeire is szállítanak az illegálisan elejtett vad húsából.
Becslések szerint a belga főváros repülőterén keresztül évente 100-150 tonna vadhúst csempésznek Európába. Jó példa erre, hogy két héttel ezelőtt hat kilogramm krokodil- és antilophúst foglaltak le a zürichi repülőtéren egy Brüsszelből érkezett utasnál.
Noha pénzbírságot és börtönbüntetést is kiszabhatnak a veszélyeztetett fajok húsának illegális kereskedelméért, kicsi a lebukás kockázata. Az elmúlt négy évben senki ellen nem emeltek vádat emiatt Brüsszelben.
A sok más európai nagyvárosban is kapható, egyesek számára ínyencségnek számító, egyébként igen drága húsfélék jelentős egészségügyi kockázatokat jelenthetnek, még ha általában füstölve is árulják őket, ami jelentősen csökkenti a megbetegedések lehetőségét.

Forrás: MTI

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*