fbpx

Sokba került a fácánleves

0

A Nyíregyházi Járási Ügyészség soron kívül állítja bíróság elé azt a besenyődi orvvadászt, aki előbb egy fácánt, majd egy őzet fogott hurokkal.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a besenyődi férfi 10 darab, drótból készült hurkot helyezett ki Apagyon, egy erdős területen. Kifigyelte ugyanis a vad vonulási útvonalát a hóban, és elhatározta, hogy a hurkok segítségével elejti az állatokat. Először egy fácánkakas lépett bele a hurokba, amiből szabadulni nem tudott, és körülbelül 30 percig tartó fuldoklás után elpusztult. A fácánkakas értéke 15 ezer forint.

Másnap egy őz lépett bele a hurokba, és néhány óra szenvedés után szintén megfulladt. Vádlott az őz tetemét délelőtt a hóban elrejtette, azt csak este akarta hazavinni az ingatlanára, amikor mások már nem látják. Erre azonban már nem volt alkalma, mert az ingatlan gazdája észrevette a nyomokat, és értesítette a rendőrséget. Az őz értéke 70 ezer forint.

A vadászati törvény szerint a hurok tiltott vadászati eszköznek minősül. Az ügyészség orvvadászat bűntettével, állatkínzás bűntettével és lopás vétségének kísérletével vádolja a férfit. A vádlott beismerő vallomást tett a nyomozás során, tettét azzal indokolta, hogy öt kiskorú gyermeke eltartásáról gondoskodik, és az elejtett vadat a családjával szerette volna elfogyasztani. Az ügyészség elzárás büntetés kiszabására tesz indítványt a bíróságnak, ami a törvény értelmében 90 napig terjedhet. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

Forrás: forestpress.hu / szon.hu / Dr. Szilágyi László, sajtószóvivő

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*