fbpx

Látványos vízimadár gyülekezés a Kígyósi-pusztán

0

A kedvező természeti állapotoknak köszönhetően újra megjelentek a vízimadarak a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén.

A tavalyi szárazabb ősz miatt ezen a télen gyakorlatilag nem voltak vízimadarak a Kígyósi-pusztán. Januárban azonban tetemes mennyiségű hó esett, ami február elején elolvadt, s ettől időszakos vízállások alakultak ki a gyepeken, így a terület ismét vonzóvá vált a vadludak és különböző számára.

Az olvadás után 1-2 nappal elsőként a vadludak jelentek meg, majd hamarosan a récecsapatok követték őket. Február közepén már átlagos képet mutatott a Kígyósi-puszta madárvilága. Azóta is mintegy kétezer vadlúd tartózkodik a térségben. Többségük (mintegy 98%) nagy lilik, de láttunk 14 vörösnyakú ludat és egy vörös ásóludat is, ami új fajnak számít a területen, korábban még sosem figyeltük meg itt.

nyari_ludak

Mintegy 2800 réce mozog a pusztán, többségük (90%) tőkés réce, de egyre nagyobb számban mutatkoznak fütyülő, csörgő, kanalas és nyílfarkú récék is. A parti madarak közül a bíbicek február második hetében jelentek meg. Csapataik közé, mint mindig, most is jócskán vegyültek seregélyek. Az országban idén az első nagy godát a Kígyósi-pusztán figyeltük meg, február 19-én.

A vízi- és a parti madarak megérkezése után a ragadozók is megélénkültek. Réti- és parlagi sasok, kerecsenek, sőt még egy vándorsólyom is próbál zsákmányolni közülük.

Forrás: kmnp.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*