fbpx

Védőszent – bronzba öntve

0

A madarak és fák napja alkalmából május 10-én, Csopakon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának kertjében felavatták Assisi Szent Ferencnek, a ferences rend megalapítójának, az állatok és a természet védőszentjének bronzszobrát. A csaknem embernagyságú alkotás a természetes és a természetfeletti jelképe is egyben – fogalmazott az átadóünnepségen dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, hozzátéve, hogy a középkori szent egykori üzenete, melyet a szobor is hordoz, máig érvényes: a teremtés egy kert, az ember küldetése pedig az, hogy ezt gondozza. Assisi Szent Ferenc a természetvédelem megalapítója volt a középkorban, akinek ereje abban állt, hogy harmóniában volt önmagával, a természettel és Istennel – mondta a politikus, aki beszédét a következő gondolattal zárta: „A természet rendje utal a természetfelettire, éppen ezért a természetet sem kizsákmányolni, sem elhanyagolni nem szabad.”

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára felidézte, hogy 1902 óta emlékeznek meg a madarak és fák napjáról, s ez a hagyomány Magyarországról terjedt el, de ma már világszerte tartanak ebből az alkalomból különféle természetvédelmi rendezvényeket, programokat. A szaktárca államtitkár külön kihangsúlyozta, hogy Assisi Szent Ferenc szemléletformáló személyiség volt, akinek a hatása máig érvényesül, s tulajdonképpen a nemzeti parkoknak is az ehhez hasonló szemléletformálás a küldetése, egyik kiemelt feladata.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy napjainkban óránként kihal egy faj, mert az ember elpusztítja az élőhelyeket. Ezért van óriási szerepe a természetvédelemnek, hiszen ezáltal tesszük élhetőbbé a világot – fűzte hozzá. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: mindannyiunk közös felelőssége, hogy vigyázzunk a természeti értékeinkre. Dienes Attila, a szobor alkotója az MTI-nek elmondta, hogy a 1,5 méter magas szobor közel fél év alatt készült el, s a repülő gyurgyalag, valamint a főalak kezén ülő jégmadár egyaránt a védettsége okán lett az alkotás lényegi eleme.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*