fbpx

Macskajaj!

0

A felelőtlen macskatartás Ausztráliában tömeges fajpusztítást okoz. A kontinensen több millió elvadult házimacska él, a sterilizálásukra és létszámcsökkentésükre irányuló törekvések nem hozták meg a várt eredményeket, pedig minden egyes példány átlagosan 225 hüllővel végez évente.

Jelenleg egy új „fegyver” bevezetésén kísérleteznek, mivel a 18. században történő betelepítése óta, rendkívül súlyos és visszafordíthatatlan károkat okoztak az őshonos madár és emlős állományokban. Az elrettentő számokhoz hozzátartozik azt a tény is, hogy több mint 20 ausztrál állatfaj kipusztulása is a kóbor macskák jelenlétének köszönhető.

A probléma orvoslására, egy új eszközt fejlesztettek ki, amelyet az állatok közeledési útvonalára helyezve, automata mozgásérzékelővel láttak el. Így amikor egy cica elhalad előtte, halálos gélt permetezzen rá, mely később a tisztálkodás során, saját nyálával együtt jut be a szervezetébe.

Azonban a newscientist.com oldalon megjelent hírben arról nem olvashatunk, hogy a „biológiai fegyver” miként működik szelektíven, hogy csak a károkozó ragadozókat mérgezze és egyéb, akár védett vadfajokra – mint például a macskához hasonló méretű vombatra – ne legyen káros hatású.

Globális probléma

A házi macska kérdés, amúgy világszerte hatalmas problémákat okoz, hiszen az emberi betelepítés következtében a kontinenseken kívül már több mint 179 ezer szigetre is eljutottak. Az ott élő őshonos fajok pedig nem tudnak sikeresen védekezni a hirtelen érkezett, sokszor kedvtelésből vadászó ragadozókkal, mivel egyéb predátor jelenléte nélkül igen könnyen a tápláléklánc élére kerülnek.

Néhány évvel ezelőtti kutatás („A global review of the impacts of invasive cats on island endangered vertebrates”) szerint 120 szigeten legalább 1758 gerinces – amiből 25 hüllő, 123 madár és 27 kisemlős – fajra van jelentős hatásuk, ezek többsége az IUCN veszélyeztetett listán is szerepel. A macskák a felelősei a világon kihalt madár, kisemlős és hüllők 14 százalékáért, továbbá a súlyosan veszélyeztetett fajok 8 százalékának fő veszélyforrását jelentik.

A Hawaii szigeteken a 71 ismert madárfajból mára 23 kihalt, a fennmaradt 48 fajt és alfajt mind a veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolják, ugyanis a macskák itt is kiemelten nagy problémát okoznak.

De a felelőtlen betelepítések egyik „legjobb” iskolapéldája is hozzájuk kötődik, mely szerint az Új-Zélandhoz tartozó, Stephens-szigeten élő álfakusz nevű verébalakú, röpképtelen madarat, 1845-ben egy nyár alatt teljesen kipusztította az oda került világítótorony őrének macskája. Ezzel egy újabb fajt örökre eltüntetve a föld színéről…

Természetesen itt nem arról van szó, hogy pellengérre állítjuk az összes macska tulajdonost, csupán szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy mint az összes házikedvenc tartása esetében, itt is felelősséget vállalunk, amihez hozzá tartozik adott estben a sterilizáció is, főleg ha egy olyan fajról beszélünk, ami évente (akár több alkalommal is) 3-5 utódból álló almot hoz a világra. Ilyen módon pedig elejét vehetjük a rengeteg kóbor állat megjelenésének, mely csak göngyölíti magával a felmerülő gondok sorát, végül olyan méreteket öltve, hogy már csak drasztikusnak tűnő módszerekkel lehessen orvosolni.

Forrás: VL / Bori Bianka

felixer macska

Felixer 3 fotó: John Read, University of Adelaide

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*