fbpx

Belterületen vaddisznóra

0

Városi vadgazdálkodás szempontjából érdekes fejleményről számolt be az agrarszektor.hu hírportál. Pécsett az illetékes rendőrkapitányság engedélyezte az egy éven át tartó belterületi vaddisznóvadászatot. Hétfőn, a police.hu oldalon is tájékoztatták a lakosságot a döntésről.

Az engedélyezés oka, hogy a lent említett két elhanyagolt kertben megtelepedett csülkös vad jelentős károkat okozott a környéken található gyümölcsösökben is. A városrész pedig nincs közvetlen kapcsolatban vadászterülettel, így a vadkár mérséklésének egyetlen módját a vadászati engedély kiadása jelentheti.

A határozat jogerőre emelkedése azért is fontos előrelépés, mert korábban még nem volt példa hasonló, egy éven át tartó intézkedés meghozatalára a déli országrészben.. Az eddigi szabályozás szerint, ugyanis adott napra és percre pontosan meghatározott időre lehetett belterületi gyérítésre vonatkozó engedélyt kérni. Ha reálisan belegondolunk, a gyakorlatban ez szinte teljesen kivitelezhetetlen, ha nem ül mellettünk a dokumentum kiállítására felhatalmazott személy. Ugyan ki az, aki előre meg tudja mondani mikorra várható a terítékre hozásra ítélt „birtokháborító” megérkezése?

Persze legjobban a gyakorlatban mutatkozik majd meg, hogy működőképes-e ilyen formán a közös munka a Hosszúcser Vadászegylet és a hatóság között.

A Mecsekoldalban lévő telkeken az alábbi közlemény szerint fog zajlani a túlszaporodott disznó állomány gyérítése:

„A Hosszúcser Vadászegylet kérelme alapján 2020. február 24-e és 2020. december 31-e között a csillagászati napnyugtát követő egy óra és a csillagászati napkeltét megelőző egy óra közötti időszakban, engedélyezték a belterületi vadászatot, a Középdeindol-hegyhát dűlő 57. számú, illetve a Nagydeindoli utca 68. számú ingatlan területén.”

Továbbá a rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy az előre meghirdetett időpontban és területen fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Bori Bianka

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*