fbpx

Globális bizottság a biológiai sokféleségért

0

A vadon élő állatok és növények március 3-is világnapja alkalmából az Európai Bizottság új globális koalíciót hívott életre a biológiai sokféleség megőrzése érdekében – közölte az uniós bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint a koalíció létrehozásával az Európai Bizottság arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy fokozottan tudatosítani kell az emberekben a biodiverzitás erőteljesebb védelmének szükségességét, hiszen a fajok kihalásának üteme egyre gyorsul, akár egymillió fajt is fenyegethet a pusztulás veszélye, aminek pedig várhatóan világszerte súlyos következményei lesznek az emberekre nézve.
Az uniós bizottság a világ nemzeti parkjait, akváriumait, botanikus kertjeit, állatkertjeit, valamint tudományos és természettörténeti múzeumait arra kérte, hogy csatlakozzanak a globális koalícióhoz, mivel gyűjteményeik, oktatási és fajvédelmi programjaik révén ők érhetik el leginkább a közvéleményt a biológiai sokféleség hanyatlása következményeinek üzenetével.
Arra szólította fel a nemzeti, regionális és helyi hatóságokat, a civil szervezeteket, a vállalkozásokat, a tudósokat és a lakosságot, hogy vegyék ki részüket a biológiai sokféleséggel foglalkozó, 2020 októberére tervezett ENSZ-csúcstalálkozót megelőző figyelemfelhívó tevékenységekből. Mint írták, az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezményének 196 részes felét tömörítő konferencián a résztvevők várhatóan új globális keretet fogadnak majd el a természeti környezet védelme és helyreállítása céljából.
Az Európai Bizottság azt is közölte, hamarosan közzéteszi a biodiverzitással kapcsolatos új uniós stratégiáját, amely az európai természeti környezet védelmére és helyreállítására irányul, valamint részletesen ismerteti, milyen célok elérésére törekszik az EU a biológiai sokféleséggel foglalkozó konferencián.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*